Jetlag vergroot kans op diabetes via darmen

vliegtuigNZMensen bij wie het dag-en-nachtritme vaak wordt verstoord, zoals bij een jetlag, hebben een grotere kans op diabetes type 2. Dit was al bekend. Onderzoekers uit Israël denken dat dit komt doordat de bacteriën in je darm veranderen.

De onderzoekers onderzochten de poep van muizen en mensen. Ze ontdekten dat de soort en hoeveelheid bacteriën in de poep samenhangen met het ritme van dag en nacht.

Afwijkende bacteriën
Als het dag-en-nachtritme werd verstoord, tastte dit de samenstelling van de darmbacteriën aan. Dit gebeurde bij mensen die een jetlag hadden. Er zaten dan meer bacteriën in hun poep die ook veel voorkomen in de darmen van mensen met overgewicht en diabetes type 2.

Voorkomen
Onderzoekers willen nu verder onderzoeken of ze de darmen kunnen behandelen, zodat er goede bacteriën in komen. Dat kan overgewicht of diabetes type 2 misschien voorkomen.

Biologische klok
Als het dag-en-nachtritme verstoord wordt heeft dit invloed op de biologische klok in onze hersenen. Het Diabetes Fonds financiert nu onderzoek naar de rol van onze biologische klok bij het ontstaan van diabetes.

Bron: Diabetes Fonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen