Steeds meer medicijnen ‘oneigenlijk’ gebruikt

Array

antipsychotische-medicijnenMeer dan de helft van de medicijnen die in Nederland worden voorgeschreven, zijn ontwikkeld voor een andere klacht dan waarvoor de dokter ze voorschrijft. In het jargon heet dat off label-voorschrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van NRC Handelsblad in samenwerking met het radioprogramma Reporter Radio van KRO-NCRV.

Volgens artsen die aan het onderzoek meewerkten is off labelgebruik van medicijnen een vorm van vernieuwing op de medicijnmarkt. Zo wordt een middel dat is ontwikkeld tegen leukemie ook voorgeschreven bij bepaalde darmklachten. Dokters proberen soms andere medicijnen omdat reguliere middelen niet (meer) werken bij de patiënt. Als blijkt dat zo’n ander medicijn wel werkt, laten ze dat weten aan hun collega’s, zodat die dat medicijn ook kunnen voorschrijven bij specifieke kwalen.

NPCF: alleen in overleg met de patiënt
Adjunct-directeur Jacqueline Baardman van de Patiëntenfederatie NPCF is bekend met het verschijnsel. Zij zegt: “Er kleven grote nadelen aan. Maar ik weet ook dat sommige patiënten er baat bij hebben. Ik vind dat een arts die zo’n middel voorschrijft, dat altijd moet doen in overleg met de patiënt. En de patiënt moet ook worden geïnformeerd over mogelijke bijwerkingen van het medicijn.”

Off label voorschrijven van medicijnen komt vaak ook voor bij kinderen. Dat is omdat er voor kinderen geen speciale medicijnen worden ontwikkeld. Zij krijgen dus middelen die zijn uitgetest op volwassenen, maar in een andere dosering dan de bijsluiter zegt.

De bijsluiter is een probleem bij off labelgebruik van medicijnen. Apothekers zijn verplicht de originele bijsluiter bij een medicijn te leveren, ook als ze weten dat het medicijn voor een andere kwaal wordt voorgeschreven. Jacqueline Baardman: “Ik begrijp dat ze de originele bijsluiter moeten leveren, maar er is toch niets op tegen om de patiënt uit te leggen wat in zijn geval de mogelijke bijwerkingen kunnen zijn. Of geef een briefje mee waar dat op staat. Dan kunnen ze het thuis in alle rust nakijken.”

> Beluister hier het programma Reporter Radio van KRO-NCRV van 19 oktober

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen