Bioneedle is Nationaal Icoon 2014

Array

Gijsbert van de Wijdeven, de uitvinder van de Bioneedle, is donderdag 6 november door Zijne Majesteit de Koning en Minister Kamp van Economische Zaken tot Nationaal Icoon 2014 benoemd. Nationale Iconen zijn personen of organisaties met een innovatie die mogelijk grote maatschappelijke of economische impact kunnen hebben, vergelijkbaar met de deltawerken, de kunstnier of de compact disc. De Bioneedle is een innovatieve techniek die vaccineren sneller, makkelijker en veiliger kan maken. Met deze technologie wordt vaccinatie voor iedereen beschikbaar, zelfs in moeilijk bereikbare (ontwikkelings)gebieden en onder erbarmelijke omstandigheden.
Op dit moment sterven dagelijks 18.000 kinderen wereldwijd, omdat zij geen toegang hebben tot basisvaccinaties. Dit zijn op jaarbasis 1.2 miljoen  kinderen die beschermd hadden kunnen worden tegen besmettelijke ziektes. Gijsbert van de Wijdeven heeft in samenwerking met onafhankelijke internationale wetenschappelijke instituten de Bioneedle ontwikkeld om dit probleem aan te pakken. Deze Nederlandse innovatie kan een enorme impact hebben op de wereldgezondheidszorg.

bionaaldjeTijdens zijn werk als dierenarts ontstond bij Gijsbert van de Wijdeven, tevens bioloog, het idee dat vaccineren eenvoudiger kan. Na een ontwikkelingsperiode in zijn veterinaire praktijk besloot hij de mogelijkheden bij de mens te onderzoeken. Hier is uiteindelijk de Bioneedle uit voortgekomen. Bioneedle bestaat uit een biologisch afbreekbaar mini-implantaat gevuld met gevriesdroogde vaccin in de juiste dosering. Het implantaat wordt met behulp van een hiervoor speciaal ontwikkelde applicator die werkt op perslucht in de huid gebracht. De applicator komt hierbij niet in contact met de huid. Vervolgens wordt het biologisch afbreekbare materiaal binnen enkele minuten opgenomen door het lichaam waarna het vaccin vrijkomt. Door het gebruik van de Bioneedle zijn er geen spuiten en naalden meer nodig, gaat het vaccineren veel sneller en is de kans op prikincidenten nihil. Bovendien is de toediening pijnloos. Ook de gevriesdroogde vaccinoplossing biedt grote voordelen. Deze stabiele oplossing is niet gevoelig voor temperatuurverschillen, waardoor de distributie eenvoudiger is, vooral in derdewereldlanden. Hierdoor kan de Bioneedle ook in moeilijk bereikbare gebieden voor toegang tot effectieve vaccinaties zorgen. De technologie is nu zo ver ontwikkeld dat de eerste klinische trials uitgevoerd kunnen worden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen