Peiling: 20% stapt over van Zorgverzekering door premiestijging

De zorgpremie wordt in 2015 fors hoger dan in 2014. Ook de grote verzekeraar VGZ heeft gisteren een verhoogde zorgpremie voor 2015 bekendgemaakt. De naturapolis stijgt met 12,5 procent en de restitutiepolis met 14 procent. Zorgverzekering.net heeft een peiling gehouden naar aanleiding van de premiestijging onder 1230 respondenten. Een vijfde hiervan heeft op dit moment een zorgverzekering bij VGZ.

omhoog stijgingKlanten VGZ
In de enquête werden klanten van VGZ gevraagd of zij verwachten dat deze premiestijging ervoor zorgt dat zij zullen overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Twintig procent beantwoordde deze vraag met ja. Iets meer dan de helft (53 procent) twijfelt nog en 27 procent vindt deze premiestijging geen reden om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Meer dan een derde (37 procent) van de verzekerden zou mogelijk kunnen overstappen bij een prijsstijging van minder dan tien procent. Bijna een kwart (23 procent) vindt een stijging van 11 tot 20 procent reden genoeg om over te stappen naar een andere zorgverzekering.

Ook vroeg men de respondenten of zij begrip hebben voor de premiestijging van de zorgverzekeraars. Slechts 7 procent geeft aan hier begrip voor te hebben, omdat er diverse externe factoren zijn waardoor de kosten nou eenmaal stijgen. De meerderheid (68 procent) heeft geen begrip voor de premiestijging van de zorgverzekeraars. Zij zeggen dat de zorgverzekeraars diverse externe factoren gebruiken om de prijzen te verhogen. De rest van de respondenten kan hier geen goede inschatting van maken.

De verwachting is dat alle zorgverzekeraars de premies voor 2015 zullen verhogen. Dit zal een massale overstap als gevolg hebben. Uit dit onderzoek blijkt al dat 20 procent van de VGZ-klanten van plan is over te stappen, nu de prijsstijging bekend is gemaakt. Vorig jaar is slechts 6,5 procent van de Nederlanders overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Uit een eerder onderzoek van Zorgverzekering.net bleek al dat 16,2 procent van plan is dit jaar over te stappen. Nu bekend is dat de zorgpremies volgend jaar een stuk hoger zullen zijn, zal het percentage overstappers ook wel eens hoger kunnen zijn.

Bron: Zorgverzekering.net

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen