Testcentrum Topsport helpt aangepaste sporters naar de top

Array

VU en CASA Reade starten testcentrum voor aangepaste topsport
De Vrije Universiteit Amsterdam en het Centrum voor Aangepast Sporten Amsterdam (CASA) Reade zijn het Testcentrum Topsport gestart. Dit is het eerste centrum in Nederland dat wetenschappelijke inzichten op het gebied van aangepast sporten naar de praktijk brengt. Met de wetenschappelijke input van het testcentrum kunnen aangepaste topsporters zoals paralympiërs hun trainingen optimaliseren, om uiteindelijk de kans op een medaille zo groot mogelijk te maken.

esther-vergeerBeter presteren dankzij wetenschap
Thomas Janssen, VU-hoogleraar revalidatieonderzoek: “Onderzoek is van onschatbare waarde binnen de topsport. Het Testcentrum Topsport laat zien hoe wetenschap en praktijk kunnen samenwerken. Dankzij nieuwe wetenschappelijke inzichten leren aangepaste topsporters beter te presteren.” Martin Fluit, afdelingsmanager CASA Reade, vult aan: “De gemeente Amsterdam is voornemens om de komende jaren te investeren in aangepast sporten. Zij stimuleren de aangepaste sport in het algemeen, maar ook de paralympische topsport. Het Testcentrum Topsport is specifiek ontwikkeld voor deze doelgroepen.”

Ondersteuning bij loopbaan in topsport
Het eerste project van Testcentrum Topsport is het fysiek testen van vier van de ‘De 14 van Johan’. Deze jonge sportambassadeurs zijn verbonden aan de Johan Cruyff Foundation en hebben als doel om meer gehandicapte en niet-gehandicapte jongeren in beweging te krijgen. De vier zijn paralympische sporttalenten en worden getest en ondersteund bij hun loopbaan in de topsport. Parasnowboarder Chris Vos was één van die talenten en werd via de Johan Cruyff Foundation door het Testcentrum Topsport getest. Hij vertelt: “Door het testtraject heb ik gezien hoeveel ik in beenkracht nog kan verbeteren, dat heeft me gemotiveerd tijdens de trainingen. De testen vond ik goed; zo kon ik bij de inspanningstest op de fiets eindelijk een keer helemaal maximaal gaan, omdat mijn voet was vastgezet. Tijdens testen bij eerdere keuringen stond ik los op het pedaal en schoot mijn voet er vanaf. Ik wil graag doorgaan met een vervolg van dit traject bij het Testcentrum Topsport.”

Meer informatie over het Testcentrum Topsport is te vinden op de website van CASA Reade.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen