Unieke samenwerking Jeroen Bosch Ziekenhuis en kinderen start op 19 november

Array

Op woensdag 19 november heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis samen met 21 vooraanstaande bedrijven en organisaties uit verschillende sectoren aangekondigd dat ze een Raad van Kinderen instellen. Een Raad van Kinderen onderzoekt strategische dilemma’s van organisaties en geeft advies over mogelijke oplossingen. Bij de landelijke lancering op 19 november zijn besluitvormers van deelnemende bedrijven, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, leerkrachten en kinderen aanwezig, alsmede de initiatiefnemers Laurentien van Oranje (oprichter en directeur van de Missing Chapter Foundation) en Jan Bouke Wijbrandi (directeur van UNICEF Nederland).

RVK_LogoMet de Raad van Kinderen krijgen kinderen een stem in vraagstukken die van invloed zijn op hun toekomst. Zo wordt besluitvorming meer toekomstbestendig. Niet alleen is de denkkracht van kinderen van grote waarde; het internationale Verdrag van de Rechten van het Kind geeft ze het recht om mee te denken. “Het leuke en waardevolle van kinderen is dat ze totaal anders kijken dan wij. Wij voelen ons vaak gevangen in regels en kaders. Kinderen hebben die ballast niet, in hun hoofd is alles nog mogelijk en dat levert hele creatieve ideeën op,” aldus Peter Langenbach, Raad van Bestuur Jeroen Bosch Ziekenhuis.

De Raad van Kinderen is een initiatief van de Missing Chapter Foundation en UNICEF Nederland. Doel is dat steeds meer bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties het voorbeeld zullen volgen van de eerste 22 voortrekkers. Het initiatief krijgt financiële steun van de Nationale Postcode Loterij. Voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt de Raad van Kinderen mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Beslissingen over maatschappelijke vraagstukken zoals de nieuwe economie, energie, gezondheid en de natuur zijn bepalend voor de toekomst. Ze vragen vaak om nieuwe oplossingen. Volwassenen zien al snel complexiteiten, onmogelijkheden en gevoeligheden terwijl juist vereenvoudiging, innovatie en samenwerking nodig zijn. Kinderen kunnen hierbij helpen. Zij hebben verbeeldingskracht en zijn creatief. Met hun open invalshoeken, directe vragen en heldere logica zetten ze volwassenen op scherp.

Laurentien van Oranje, oprichter en directeur Missing Chapter Foundation: “Steeds weer ben ik onder de indruk van de inzichten van kinderen in processen, verantwoordelijkheden en gedrag. Ze leggen verrassende verbanden en zien de kleinste details. Juist die combinatie blijkt waardevol voor nieuwe oplossingen. Hun observaties zijn scherp en zonder waardeoordeel. Daarmee houden kinderen volwassenen een spiegel voor.”

 

Jan Bouke Wijbrandi, directeur UNICEF Nederland: “Activiteiten van bedrijven en besluiten van regeringsleiders hebben direct of indirect invloed op de levens van kinderen en jongeren – nu en in de toekomst. Dat geeft hen ook het recht op een stem in zaken die hen nu aangaan en die hun toekomst mede bepalen. De Raad van Kinderen is uniek in de wereld en heeft veel internationale potentie.”

De lancering van de Raad van Kinderen vindt plaats tijdens de Week van de Rechten van het Kind, die in het teken staat van het 25-jarig bestaan van het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind. Het kader van de dilemma’s van bedrijven wordt gegeven door de Children’s Rights and Business Principles. UNICEF en vele gerenommeerde internationale partners ontwikkelden deze richtlijnen, zodat bedrijven meer rekening kunnen houden met kinderrechten in het bedrijf, in de markt en in de samenleving.

Bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen