Internationale prijs voor gynaecoloog Spaarne Ziekenhuis

Array

Tijdens een internationaal congres in Canada heeft gynaecoloog Mark Hans Emanuel vandaag de award in ontvangst genomen voor het best geschreven wetenschappelijke onderzoek. Dit onderzoek, dat in samenwerking met VU medisch centrum werd uitgevoerd, ging over de effecten van het gebruik van schuimecho bij vruchtbaarheidsonderzoek bij vrouwen, een uitvinding van Emanuel.

Door het gebruik van schuimgel wordt vruchtbaarheidsonderzoek minder belastend en minder pijnlijk. Eerst werd bij vrouwen, bij wie het moeilijk lijkt om zwanger te worden, de doorgankelijkheid van de eileiders bepaald met een hysterosalpingogram.

Mark Hans Emanuel Fotograaf:  Jean-Pierre Jans

Mark Hans Emanuel Fotograaf: Jean-Pierre Jans

Dat is een pijnlijk röntgenonderzoek, waarbij contrastvloeistof werd ingespoten. Soms moest een kijkoperatie worden uitgevoerd. Emanuel heeft eileiderschuim ontwikkeld, dat naar de baarmoederholte en de eileiders gaat. De luchtbelletjes duwen de eileiders voorzichtig open en op die manier wordt een zeer helder echobeeld van de eileiders gemaakt.

Deze nieuwe methode is een stuk minder pijnlijk en belastend voor vrouwen. En ook minstens zo effectief, zo blijkt nu ook uit internationaal onderzoek naar deze methode. In circa 80 procent van de gevallen kan de schuimecho het traditionele onderzoek met röntgenstraling vervangen. Het onderzoek is tijdens het internationale congres beloond vanwege de heldere beschrijving en toepasbaarheid ervan.

Mark Hans Emanuel werkt sinds 1992 bij het Spaarne Ziekenhuis. Hij is gepromoveerd op het voorkomen, diagnostiek en behandeling van vleesbomen in de baarmoederholte. Emanuel heeft al verschillende innovaties in de gynaecologie op zijn naam staan, waarbij behandelmethodes steeds verbeterd werden, bijv. bij hysterocopie (kijkoperatie in de baarmoederholte). Het Spaarne Ziekenhuis heeft al 25 jaar een centrum voor hysteroscopisch onderzoek en behandeling waar patiënten uit het hele land naar verwezen worden.

Bron: Spaarne Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen