Slotervaart start als eerste ziekenhuis met nieuwe enkelprothese

Array

Moderne, derde generatie Triple-A met speciale operatietechniek geplaatst
Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam gaat als eerste ziekenhuis in Nederland patiënten met een versleten enkel met een nieuwe operatietechniek voorzien van een moderne, derde generatie Triple-A enkelprothese. Dit moet ertoe leiden dat patiënten na de operatie beweeglijker, stabieler en pijnvrij zijn.

De nieuwe enkelprothese is ontwikkeld door een Oostenrijks-Duits-Nederlands team en de afgelopen jaren met succes toegepast in Duitsland en Oostenrijk. De orthopedisch chirurgen Dr. Daniel Haverkamp en Dr. Daniel Hoornenborg van de Vakgroep Orthopedie van het Slotervaartziekenhuis gaan hem voor het eerst in Nederland inbrengen met een nieuwe operatietechniek.

bt_aaa_enkel2Daarbij wordt het bot van het sprongbeen niet gezaagd maar gefreesd en wordt de prothese geplaatst onder röntgencontrole. ,,We plaatsen de prothese onder röntgencontrole zodat we hem heel precies in de juiste positie kunnen plaatsen. Tegelijkertijd proberen we zo min mogelijk bot te verwijderden. Dit laatste is belangrijk om in de toekomst nog andere mogelijkheden open te houden zoals een revisie of arthrodese,” vertellen Haverkamp en Hoornenborg.

Arthrodese, oftewel het vastzetten van het enkelgewricht, was tot enkele jaren geleden de meeste toegepaste voor de behandeling van versleten enkels. Dat kwam onder meer omdat enkelprotheses van de eerste en tweede generatie nogal wat complicaties vertoonden en niet zo lang meegingen. Chronische pijn- en stabiliteitsklachten van de enkel worden veroorzaakt door reuma en ouderdomsslijtage (artrose), door sportletsels (herhaaldelijk verzwikken) of door ongevallen waarbij een gebroken enkel niet correct is geopereerd of niet goed is genezen. Daarnaast zal door toenemend overgewicht van de Nederlandse bevolking het aantal mensen met enkel- en voetklachten stijgen, voorspellen de twee orthopeden.

De gekozen behandeling is afhankelijk van de klachten en de wensen van de patiënt. Als een conservatieve behandeling met medicijnen, fysiotherapie of hulpmiddelen niet werkt kan met een kijkoperatie de aandoening verholpen worden. Als dat niet mogelijk is wordt gekeken naar een arthrodese of een prothese.

Door de technische ontwikkelingen zijn er prothesen ontwikkeld van de derde generatie die voor een geselecteerd groep patiënten een goed alternatief kunnen zijn voor de arthrodese. De Triple-A bestaat uit drie delen: Twee componenten van een chromium-kobalt legering, een materiaal dat ook gebruikt wordt voor heup- en knieprotheses, met daartussen een kunststof (polyethyleen) lager die vrij tussen de componenten kan bewegen. Waar deze componenten contact maken met bot zijn ze voorzien van een poreuze structuur van zuiver titanium met daarop een bio-keramiek voor snelle en hechte ingroei van het bot. Door de driedimensionale beweging die nodig is voor een normale beweging van de enkel te splitsen ontstaat een prothese die alle bewegingen toelaat maar waarbij ook de nodige stabiliteit gewaarborgd wordt. De prothese moet naar verwachting minimaal vijftien jaar meegaan. Het Slotervaartziekenhuis start samen met andere Nederlandse en buitenlandse ziekenhuizen een internationaal onderzoeksprogramma om de ervaringen en resultaten van de prothese te monitoren. Ook hebben ze voor de nieuwe operaties de website www.mijnnieuweenkel.nl opgezet.

Bron: CayMedic B.V.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen