Voedingssupplement quercetine heeft negatief effect op prostaatmedicijn

Combinatie van quercetine en tamsulosine heeft mogelijk versterkt bloeddrukverlagend effect
Het voedingssupplement quercetine, dat door ouderen vaak gebruikt wordt als zelfmedicatie bij prostaatproblemen, heeft een negatief effect in combinatie met tamsulosine, een geneesmiddel dat ook bij dergelijke aandoeningen wordt gebruikt. Ouderen zouden hierdoor meer risico lopen om te vallen en bijvoorbeeld hun heup kunnen breken. Dat schrijven onderzoekers van de vakgroep Toxicologie van Maastricht UMC+ in het wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Pharmacology. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
man prostaat(1)Een goedaardige vergroting van de prostaat is een probleem waar zeventig procent van alle mannen boven de zestig jaar last van hebben. Het medicijn tamsulosine is een zeer effectief middel tegen dergelijke prostaatproblemen. Het geneesmiddel verslapt de spieren van de urinewegen, zodat patiënten beter kunnen plassen. Eén van de bijwerkingen is echter dat ook bloedvaten kunnen ontspannen (relaxeren), waardoor de bloeddruk plotseling kan dalen bij het opstaan. Patiënten kunnen daardoor vallen met mogelijk botbreuken tot gevolg. Vooral onder ouderen kan dat gevaarlijk zijn. Na bijvoorbeeld een heupbreuk overlijdt de helft van de mensen binnen een jaar. Het voedingssupplement quercetine versterkt het valrisico nog eens aanzienlijk, zo blijkt uit het onderzoek.

Negatieve combinatie
Quercetine is een stof die in lage hoeveelheid voorkomt in onder andere appels, uien, rode wijn en groene thee. Als voedingssupplement heeft het echter een veel hogere dosis. Het werkt onder andere cholesterolverlagend en ontstekingsremmend. Quercetine is als antioxidant bij de drogist verkrijgbaar. Een belangrijke toepassing is zelfmedicatie bij prostaatproblemen. Volgens de Maastrichtse onderzoekers kan de combinatie van quercetine met het prostaatmedicijn tamsulosine echter gevaarlijk zijn: “Uit onderzoeken blijkt dat quercetine, net als tamsulosine, ook een bloedvat verwijdend effect heeft in ons model met geïsoleerde organen”, zegt Maastricht UMC+ onderzoeker Misha Vrolijk. “De combinatie van beiden zorgde ervoor dat het effect van het medicijn op de bloedvaten tot maar liefst dertien keer werd versterkt en dus het risico op vallen aanzienlijk vergroot.”

Advies
De wetenschappers adviseren patiënten om hun behandelend arts eerst te informeren over het gebruik van eventuele voedingssupplementen, wanneer tamsulosine wordt voorgeschreven. Eventuele bijwerkingen die optreden na gebruik van quercetine, al dan niet in combinatie met tamsulosine, kunnen gemeld worden bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. Meldingen over voedingssupplementen worden in geanonimiseerde vorm gedeeld met NVWA.

Bron: MUMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen