EU-samenwerking en nieuwe technologie kunnen gezondheidszorg in Europa radicaal veranderen

Array

samenwerking-200x200Het Comité van de Regio’s heeft er bij de EU op aangedrongen de samenwerking te verbeteren en het potentieel van nieuwe technologieën te benutten om de kwaliteit van de gezondheidszorg in Europa te verbeteren. Er zou een gemeenschappelijke EU-strategie moeten komen die het delen van kennis en informatie tussen de lidstaten aanzienlijk uitbreidt en gebruik maakt van mobiele technologie (m-gezondheidszorg) om kosten te besparen, de toegankelijkheid te verbeteren en sociaal inclusieve gezondheidsdiensten tot stand te brengen.

In een advies dat is opgesteld door Karsten Uno Petersen betoogt het Comité dat het voor de verbetering van de “doeltreffendheid, toegankelijkheid en veerkrachtig” van de gezondheidsstelsels in de EU van essentieel belang is dat de rol van de lokale overheden formeel wordt erkend.

Het lid van het bestuur van de regio Zuid-Denemarken wijst er in zijn advies op dat de EU een sociaal inclusieve strategie moet lanceren, die alle burgers toegang geeft tot betaalbare en kwaliteitsvolle gezondheidsdiensten. “In heel Europa kampen we met dezelfde problemen: lokale overheden hebben te maken met een bevolking die steeds ouder wordt, terwijl er flink wordt bespaard op de openbare dienstverlening. Toch hebben de burgers in Europa recht op gezondheidszorg, en moeten we ervoor zorgen dat alle burgers toegang hebben tot een kwaliteitsvolle zorg”, zo zei hij.

Het Comité dringt erop aan om de gegevens over gezondheidszorg op EU-niveau te standaardiseren, zodat deze met elkaar kunnen worden vergeleken. Zo kunnen lidstaten die achterop liggen worden gesteund. Daarnaast is het van cruciaal belang dat de samenwerking wordt opgevoerd. “Aangezien we allemaal hetzelfde doel nastreven, namelijk om veerkrachtige en kosteneffectieve gezondheidsdiensten tot stand te brengen, moeten we onze kennis delen, grensoverschrijdend te werk gaan en de informatie over gezondheid verbeteren. Er is veel ervaring en knowhow in Europa, vooral lokale en regionale kennis, waarvan wij allemaal de vruchten kunnen plukken”.

Het Comité staat ook achter de evaluatie van de Europese Commissie, die de mobiele gezondheidszorg – waarbij technologie wordt ingezet om gegevens over gezondheidszorg te verzamelen, informatie te verstrekken en patiënten te monitoren – beschouwt als een manier om de gezondheidsdiensten te verbeteren. In het advies van rapporteur Martin Andreasson, lid van de regioraad van Västra Götaland, is het Comité het ermee eens dat een uitbreiding van de sector aanzienlijke besparingen kan opleveren: Pricewaterhouse Cooper heeft berekend dat tegen 2017 maar liefst 99 miljard euro zou kunnen worden bespaard, en dat het bbp van de EU hierdoor met nog eens 93 miljard euro zou kunnen stijgen. Hiermee zouden de gezondheidsdiensten toegankelijker kunnen worden gemaakt, waardoor de kwaliteit van het bestaan van veel burgers erop vooruit zou gaan. “Dankzij mobiele gezondheidszorg kan geld worden bespaard, terwijl de kwaliteit en toegankelijkheid voor iedereen worden verbeterd. Het geeft patiënten meer zeggenschap – vooral ouderen en gehandicapten – en biedt hun betere mogelijkheden om hun gezondheid meer in eigen handen te nemen, zodat zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen”, zo zei Andreasson gisteren in Brussel.

Om alle mogelijkheden van m-gezondheidszorg te benutten is volgens het Comité een brede EU-strategie nodig die ervoor zorgt dat de technologie vrij beschikbaar is en dat er meer wordt samengewerkt, niet alleen tussen lidstaten maar ook grensoverschrijdend en op het niveau van de lokale overheden. Om de de privacy van de burgers volledig te beschermen moeten bovendien gemeenschappelijke normen worden opgesteld. “Een EU-brede strategie voor m-gezondheidszorg zal de innovatie een boost geven, banen creëren en de kwaliteit van de openbare gezondheidsdiensten ten goede komen”, zo zei Andreasson ook nog. “Daarbij is het wel zaak dat de technologie alle burgers bereikt. Bescherming van persoonsgegevens is ook van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de burgers vertrouwen hebben in m-gezondheidszorg”.

Meer informatie:

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen