Het fatale gevolg van uitzichtloosheid

Array

signaalKorrelatie verzorgt live opvang na documentaire over familiedrama
De hulplijn Korrelatie verzorgde maandagavond live opvang via de telefoon na de VPRO 2Doc: Voorbij het Paradijs, die werd uitgezonden op NPO 2. De documentaire gaat over een familiedrama in Schalkwijk, waarbij een vader een groot deel van zijn gezin doodde en vervolgens zichzelf van het leven beroofde. Na de documentaire werd veelvuldig gebeld naar Korrelatie door mensen die hun zorgen uitten over een gezin in hun omgeving of die wilden praten met een hulpverlener over de zelfdoding van een familielid.

In de documentaire staat het verhaal van Rob en Rianne centraal, die met hun drie kinderen verhuisden naar een boerderij in Schalkwijk (UT). In die boerderij ging het mis: Rob bracht op een zondagochtend zijn vrouw, dochter en stiefdochter om het leven en daarna zichzelf. Zijn stiefzoon verbleef op dat moment bij zijn biologische vader. De VPRO en Korrelatie maakten de inschatting dat veel mensen na de documentaire met vragen zouden blijven zitten en erover door wilden praten. Dit was inderdaad het geval.

Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
In de documentaire vragen diverse familieleden en vrienden zich af hoe dit drama zich heeft kunnen voltrekken. Er waren diverse signalen dat het niet goed ging met Rob, maar dat hij zijn familie zou doden had niemand in de omgeving van het gezin aan zien komen. Rob’s nichtje vroeg zich af of haar vader ook in staat was om zoiets te doen. Deze vraag is echter lastig te beantwoorden, ook omdat iedere situatie anders is. Echter, het aantal zelfdodingen is nog nooit zo hoog geweest, dus Korrelatie vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor signalen dat er iets niet goed gaat.

Benoem de signalen en praat erover
Jean-Pierre van de Ven, psycholoog verbonden aan Korrelatie: “Zonder specifiek in te haken op dit of andere familiedrama’s raadt Korrelatie mensen altijd aan om te praten wanneer hen iets dwarszit, of wanneer zij zien dat het niet goed gaat met iemand in hun omgeving. Er zijn signalen die erop kunnen wijzen dat iemand hulp nodig heeft, bijvoorbeeld omdat het hem of haar allemaal teveel wordt en er geen zicht is op een oplossing. In de documentaire signaleerden vrienden en familie dat Rob er moe uitzag en soms juist opgefokt was. Ook was hij flink vermagerd. Maar ook andere signalen kunnen erop wijzen dat het niet goed met iemand gaat, bijvoorbeeld als iemand zijn of haar post niet meer opent. Het is goed deze signalen te benoemen en erover te praten. Dit geldt zowel voor degene die tegen problemen aanloopt als voor zijn of haar omgeving. Neem signalen serieus en onderneem hier actie op. Zorg ervoor dat je het niet allemaal voor jezelf houdt en alles opkropt.”

Bel Korrelatie
De documentaire is nog te bekijken via www.vpro.nl/programmas/2doc/voorbij-het-paradijs.html. Iedereen die na het zien van de documentaire Voorbij het Paradijs wil praten kan bellen met Korrelatie op nummer 0900-1450 (€ 0,15 p/m). Dit kan zijn over de documentaire zelf of over zorgen die mensen hebben over zichzelf of over mensen in hun omgeving.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen