Plastisch chirurgen stellen eisen aan toedienen fillers

Array

NVPC ontwikkelt richtlijn om wildgroei tegen te gaan
Utrecht, 12 december 2014 – De kwaliteit van de cosmetische zorg rond botox en andere fillers moet en kan beter. Dat stellen de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC). Op dit moment is er sprake van een wildgroei aan artsen die botox en andere middelen inspuiten, maar de kwaliteit en veiligheid voor de patiënt is niet altijd gewaarborgd. De NVPC gaat daarom een richtlijn ontwikkelen met vereisten voor het toedienen van fillers. Plastisch chirurgen, lid van de vereniging, leggen met de aangekondigde richtlijn de lat hoog als het gaat om veiligheid en kwaliteit voor de patiënt. Ook het internationale congres op 12 en 13 december van de NVEPC in Amsterdam staat in het teken van kwaliteit en innovatie op het gebied van fillers.

plastische-chirurgieEerder besloot minister Schippers over te gaan tot meer regulering in de cosmetische sector door strengere regels voor cosmetische ingrepen in te voeren om misstanden te voorkomen. Risicovolle behandelingen mogen alleen nog door bevoegd medisch personeel worden uitgevoerd. Dat betekent onder andere dat schoonheidsspecialistes geen rimpelvullers meer mogen injecteren. Volgens de NVPC en NVEPC is dit een stap in de goede richting, maar het gaat volgens beide verenigingen niet ver genoeg. Op dit moment is elke arts, geregistreerd in de wet BIG, bevoegd om cosmetische ingrepen uit te voeren. Wilfred Kolkman, bestuurslid van de NVEPC: “Omdat iedere arts een injectie kan geven en volgens de wet bevoegd is fillers toe te dienen, is er een wildgroei ontstaan van zogenaamde ‘spuitdokters’. Er is hierdoor sprake van een groot verschil in mate van kwaliteit en veiligheid die patiënten wordt geboden. Een zesjarige opleiding is niet te vervangen door een of enkele (soms) halfdaagse cursussen, die vaak geen enkele officiële status hebben. Bovendien zijn fillers niet voor iedere vormafwijking of aandoening de beste oplossing. Plastisch chirurgen die hiervoor zijn opgeleid kiezen vanuit een breder arsenaal aan mogelijkheden voor de beste behandeling voor de patiënt.” Tijdens het congres van de NVEPC in Amsterdam wordt aandacht besteed aan de nieuwste behandelingen van de ouder wordende huid en het gezicht, waaronder fillers, lipofilling, facelifts en peelings.

Aanpassing wetgeving
Om de kwaliteit en veiligheid te garanderen stelt de NVPC een richtlijn op voor het toedienen van fillers en legt daarmee de lat hoog, ook voor andere artsen die deze ingrepen uitvoeren. De NVPC is verder voorstander van wetgeving waarin kwaliteitseisen zijn vastgelegd die bepalen wanneer iemand precies bevoegd is om cosmetische ingrepen uit te voeren. Het uitgangspunt van de NVPC is patiëntveiligheid. Voorzitter van de NVPC, prof. dr. René van der Hulst: “Patiënten moeten er vanuit kunnen gaan dat iemand die een bepaalde ingreep of behandeling aanbiedt en uitvoert hiervoor aantoonbaar opgeleid en gekwalificeerd is, en dat het gehele proces op een verantwoorde en veilige manier wordt uitgevoerd. In een tijdperk waar patiëntveiligheid sterk benadrukt wordt, maken wij ons hier als vereniging ernstig zorgen over. Wij roepen de minister van VWS op om onze kwaliteitseisen op te leggen aan de grote groep cosmetisch en esthetisch artsen.”

Om kwaliteit voor patiënten te waarborgen hebben beide verenigingen al jaren een kwaliteitsbeleid vastgelegd. Plastisch chirurgen volgen daarbij de richtlijnen ‘kwaliteitsnorm plastische chirurgie’ en ‘leidraad privéklinieken’, die gelden voor alle leden van de NVPC. Hierin staan onder andere strenge eisen omtrent leeftijd, reclame, faciliteiten en opleiding. Van der Hulst: “Op dit moment kunnen wij dus alleen onze eigen leden deze kwaliteitseisen opleggen en kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg deze eisen ook alleen bij plastisch chirurgen handhaven, terwijl andere artsen ongehinderd hun gang kunnen gaan. Deze aangekondigde richtlijn voor het toedienen van fillers sluit aan bij ons huidige kwaliteitsbeleid.”

Bron: NVPC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Plastisch chirurgen stellen eisen aan toedienen fillers"

  1. Siegfried van Hoek

    Het zou tijd worden, dat er norm gesteld gaat worden. Als dat dan ook transparant gehandhaafd wordt…

    Wat mij het meest verbaasde, was dat cosmetische slachtoffers bij ongewenste uitkomsten van een behandeling een bewijsprobleem kunnen hebben: Enerzijds is er sprake van een electieve cosmetische behandeling, er was geen noodzaak toe, er was geen lichamelijke ziekte die om een behandeling ontstond. Als er vervolgens dan letselschade zou ontstaan zou de rekensom toch niet zo moeilijk zijn, want wat zou de meerschade zijn als er niet behandeld was geworden (niets), maar waar ligt de causale reden van schade dan, en ineens krijgt het cosmetisch slachtoffer anderzijds ook te maken met de zwijgcultus en het parcourt van schendingen in rechtsgang als ieder ander letselschadeslachtoffer, terwijl het eigenlijk evident is waar de redenen van onstane klachten liggen.

    Ik heb me een aantal jaren geleden verdiept in de problematiek met fillers en dan semi-permanenete fillers in het bijzonder. Allemaal de meest fantastische namen, Bio-Alcamid, Dherma-life etc., maar regelrecht linke troep vond ik het: plastomeren met non-perogenic water (= steriliserend water, lees: dood alles wat het tegen komt, dus ook lichaamseigen materiaal). Na inspuiten ervan kapseld het lichaam het goedje in, wat dan de rimpelvuller vormt. Die plastomeren kunnen echter uitharden waardoor het epideem kapsel er om heen kan breken en het non-perogenic water dieper in het lichaam kan vreten etc stapsgewijs proces afbrokkelen van de filler. Het is dan ook niet aangeraden om met dat soort fillers te gaan zonnebaden. Helaas kan er voor de omzet ook nog te veel ingespoten worden, waarme de risico’s op complicaties vergroten. Wildspuiten, oneigenlijk gebruik van cosmetisch materiaal, bij een slachtoffer zat het inmiddels tot granulaat geworden plastomeer tot het kakebot. HORROR! Dat Els Borst dat soort productn zondermeer goedkeurde. Zwitserland deed Bio-Alcamid meteen in de ban in 2003, ik bedoel maar… Wie mooi wil zijn moet pijn lijden?
    Apropos Hyaluronzuur en Botox zijn het minst gevaarlijk, lichaamseigen vet inspuiten is nog veiliger.

    OFWEL men zou er vooral goed aan doen strenger te zijn met de keuring welke producten wel de Nederlandse markt op mogen met een strakke richtlijn van gebruik, naast een keurmerk van niveau van cosmetisch behandelaren.

Comments are closed.

Recente artikelen