Tijd tot behandeling beroerte gehalveerd in Martini Ziekenhuis

Array

Naar aanleiding van de discussie over de inrichting van de spoedzorg in Noord Nederland in het voorjaar, hebben deze zomer de ziekenhuizen in het Noorden gezamenlijk besloten de beroertezorg, in afwachting van verder onderzoek door het ROAZ, vooralsnog niet te concentreren en deze zorg in de regio verder te verbeteren. Het Martini Ziekenhuis heeft deze uitdaging voortvarend bij de hand genomen en in korte tijd grote stappen gezet. Zo wordt elke patiënt met een beroerte (CVA) die bij het Martin Ziekenhuis binnenkomt, opgewacht door een speciaal trombolyse-team van neuroloog en verpleegkundige. Zo is de ‘door-to-needle time’ (tijd tussen binnenkomst ziekenhuis en start behandeling) gehalveerd tot slechts 22 minuten. De landelijke streeftijd hiervoor is minder dan 45 minuten.

beroerte

beroerteHet Martini Ziekenhuis behandelde in 2014 (t/m november) 560 patiënten met een beroerte (in 2013 waren dat er 456). Omdat het van groot belang is dat zij snel geholpen worden, is met alle betrokken afdelingen in het ziekenhuis een ‘routekaart’ ontwikkeld die ervoor zorgt dat een patiënt zo snel mogelijk de juiste behandeling (trombolyse) krijgt. Daarnaast heeft het ziekenhuis samen met de Nederlandse CVA vereniging, zorgverzekeraar Menzis en Zorgbelang Groningen in kaart gebracht wat de ervaringen van CVA-patiënten en hun naasten zijn en waar we deze zorg kunnen verbeteren.

Slim organiseren
Neuroloog Steven Schade van Westrum: ‘Bij patiënten met een herseninfarct is het van zeer groot belang dat we snel met de behandeling starten. Hoe sneller we er bij zijn, hoe minder schade aan de hersenen wordt aangericht en hoe beter de kansen op een goede uitkomst. De behandeling daarvoor is in wezen niet complex, maar de organisatie zo inrichten dat alles na binnenkomst van het ziekenhuis zo snel mogelijk verloopt, is dus van essentieel belang. Ik denk dat wij nu bewijzen dat je door een slimme organisatie in een algemeen ziekenhuis excellente beroertezorg kunt leveren.’

Zorg stopt niet bij de achterdeur
Veel patiënten die een beroerte hebben gehad, moeten daarna nog enige tijd revalideren. Ongeveer vier op de tien patiënten gaat na ontslag uit het ziekenhuis terug naar huis, eventueel met ondersteuning van thuiszorg. Anderen kunnen niet direct terug naar een thuissituatie en gaan naar een revalidatiecentrum of gespecialiseerde afdeling van een verpleeghuis. Schade van Westrum: ‘Na het acute moment is de zorg op een speciale beroerte-afdeling en de zorg na het ziekenhuis van groot belang voor het functioneren thuis. Daarom hebben we afspraken gemaakt met drie verpleeghuizen in de regio om daar speciaal voor het CVA nabehandeld te worden. Samen met de patiëntenvereniging zijn we bezig de (na)zorg verder te verbeteren. Patiënten die snel behandeld zijn met trombolyse hebben minder nazorg nodig: hoe sneller in het ziekenhuis hoe beter!’

Bron: Martini Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen