De GroovTube, een innovatieve en leuke manier om ademhalingsoefeningen te doen

Array

Kinderen en volwassenen met een fysiek probleem, zoals spierziekte of een andere chronische aandoening, hebben baat bij het doen van ademhalingsoefeningen om de ademhaling en conditie te onderhouden. Deze oefeningen zijn nog weleens een opgave omdat ze niet leuk zijn en resultaat weinig tastbaar wordt. De Groovtube, ontwikkeld door Rijndam Revalidatie biedt hiervoor de oplossing.

Door de GroovTube aan te sluiten op een Ipad kunnen kinderen en volwassenen in spelvorm gestimuleerd worden om hun ademhalingsoefeningen te doen. Bovendien registreren en analyseren de apps de ademhalingspatronen wat voor therapeuten van groot belang is.

Voor wie
Het apparaat wordt binnen de revalidatie gebruikt door logopedisten, ademhalingstherapeuten, fysiotherapeuten en ergotherapeuten ter ondersteuning van ademhalingsoefeningen. Het blazen en inademen via het mondstuk is een goede manier om de controle over de ademhaling te trainen. Dit is o.a. van belang voor het onderhouden van de lichamelijke conditie. Tevens kan dmv het trainen met de GroovTube de uitademing worden verlengd hetgeen een gunstig effect heeft op het spreken.

Ook thuis kan het apparaat gebruikt worden door kinderen en volwassenen met een progressieve aandoening. Het gebruik van de GroovTube maakt de patiënt bewust van zijn ademhaling en hij kan door op verschillende niveaus te oefenen de kracht en het uithoudingsvermogen van de ademhalingsspieren trainen. Hierdoor wordt het mogelijk om beter te kunnen doorhoesten en de conditie van de longen te onderhouden.

Ontwikkeling
De GroovTube en de apps zijn ontwikkeld door een team van therapeuten van Rijndam. Het afgelopen half jaar is het apparaat uitvoerig getest en de reacties zijn zeer positief. Maaike Elderhorst, logopedist geeft aan: ‘Ik heb met nog geen ander middel een jong kind zover gekregen dat het de uitademing echt significant langer aanhoudt. Dat alleen al geeft de Groovtube een grote meerwaarde’.

Ruud van der Wel, ademhalingstherapeut en bedenker van de GroovTube vult aan: ‘Door de beeldende feedback van de ademhaling is het trainingselement groot. Het spelelement verhoogt de inzet. De beloning volgt direct op de inspanning, dit versterkt de motivatie.

Apps
Er zijn op dit moment vier apps beschikbaar. De Groovtube; door in- of uitademen vervormt de app een zelfgekozen afbeelding. Fairhammer; deze app is gebaseerd op het spel ‘De kop van Jut’. De Billiardbreath: door het verplaatsen van biljartballen wordt naast ademkracht ook behendigheid aangesproken doordat dit in een vastgesteld ritme moet gebeuren. Dit bevordert ademhalingsbewustheid. De Breath Music: daarbij wordt muziek gebruikt als feedback voor de training. Deze apps zijn gratis verkrijgbaar in de Appstore.

Voor 2015 staat nog de ontwikkeling van een 5e app gepland.

Meer informatie over dit nieuwe apparaat  en bijbehorende apps is te vinden op www.groovtube.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen