Nederlandse oogartsen pleiten voor totaal verbod consumentenvuurwerk

Array

Er moet een verbod op consumentenvuurwerk komen. Dat is het emotionele en indringende betoog van oogarts Jan-Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam. Hij deed die oproep vrijdag in Nieuwsuur namens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Daarbij zijn alle oogartsen aangesloten. Alle oogartsen in Nederland hebben deze jaarwisseling een Formulier tbv registratie oogletsels door vuurwerk bijgehouden hoeveel mensen vuurwerkslachtoffers met oogletsel behandeld worden.

Op het formulier wordt alle oogartsen gevraagd in te vullen door welk vuurwerk het letsel is veroorzaakt, de aard van de verwonding en welke behandeling nodig is. Het plan is met de onderzoeksresultaten aan de politiek te vragen om een vuurwerkverbod.

Jan-Tjeerd de Faber

Jan-Tjeerd de Faber

Nederlandse oogartsen willen af van het consumentenvuurwerk. Het vuurwerk is voor veel meer oogschade verantwoordelijk dan tot nu toe bekend was, stellen oogarts Faber in Nieuwsuur. Voorzitter Jan-Tjeerd de Faber van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap vindt de tol die moet worden betaald voor een vuurwerkpleziertje veel te hoog.

Oogarts de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam waarschuwt al jaren voor het grote gevaar van consumentenvuurwerk.  ” De Nieuwjaarsnacht in Nederland lijkt eigenlijk meer op een oorlogsgebied. Mensen kunnen beter niet naar buiten gaan, of in ieder geval hun ogen beschermen tegen vuurwerk met een vuurwerkbril. Wij als oogartsen zouden eigenlijk willen pleiten voor een verbod op consumentenvuurwerk, maar kennelijk is Nederland daar nog niet aan toe. Het lijkt erop dat dit land met deze traditie wil doorgaan zodat we zo’n 800 vuurwerkslachtoffers per jaar zien. Daar zitten wij niet op te wachten. U moet zich eens voorstellen dat er zo veel slachtoffers op Koningsdag zouden vallen. Dat zou iedereen onacceptabel vinden. Wat ik wel merk is dat de lokale overheid wel gehoor aan het probleem geeft. Vooral burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, die zelf het grote vuurwerk op de Erasmusbrug afsteekt, pleit ervoor dat mensen zo veel mogelijk een vuurwerkbril opzetten. Hij heeft in de gaten welke ellende er kan gebeuren en probeert dat koste wat kost te voorkomen.

Eind januari verwacht het Nederlands Oogheelkundig Genootschap (NOG) de cijfers compleet te hebben.

Formulier tbv registratie oogletsels door vuurwerk

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen