Kwart huisartsen weigert contract met VGZ

Array

Zorgverzekeraar VGZ heeft met een kwart van alle aangesloten huisartsen nog altijd geen contract gesloten. Deze 500 huisartsen hebben een conflict met zorgverzekeraar VGZ over de hoogte van de vergoedingen. Die zijn volgens de huisartsen veel te laag. Zodoende krijgen patiënten vanaf 1 januari in veel huisartsenpraktijken extra verrichtingen niet meer vergoed als zij verzekerd zijn bij VGZ. Als deze VGZ verzekerden deze kleine chirurgische ingrepen wel vergoed willen dan moeten ze hiervoor naar een ziekenhuis moeten, waar dezelfde verrichting veel duurder is dan bij de huisarts.

huisarts-bereikbaarheidMinister Schippers (Zorg, VVD) maakte vorig jaar met verzekeraars, ziekenhuizen en huisartsen afspraken om de stijgende zorgkosten te drukken, door huisartsen meer taken te laten overnemen van ziekenhuizen. Maar VGZ wil dat de huisartsen nu onder kostprijs gaan werken. “In 2014 stelde de NZa voor een spiraalthe zetten een maximumtarief van 55 euro voor. VGZ wil dit jaar een maximumtarief van 18 euro. De behandeling duurt gemiddeld 20 minuten. De verrichting kost in het ziekenhuis ruim 250 euro.

Deze huisartsen plaatsen vanaf 2015 geen spiraaltjes meer, geen gewrichtsinjecties of specialist-vervangende injecties. De patiënt zal worden door- of terugverwezen naar de specialist moeten De reden dat de huisartsen deze kleine verrichtingen niet meer doen is omdat zij hier zelf geld op toe moeten leggen.

VGZ meent dat er goede tarieven worden geboden en hoopt dat de huisartsen alsnog akkoord zullen gaan. Daarnaast biedt VGZ huisartsen een ‘bonus’ als zij voldoende doorverwijzen naar ziekenhuizen met lage tarieven, en voldoende generieke medicijnen voorschrijven.

Ook dit is een pijnpunt, de verzekeraar wil zo nog meer regie in de spreekkamer afdwingen, aldus de huisartsen die een contract weigeren. De huisartsen zeggen niet in de positie te willen komen dat zij een financieel belang hebben bij de adviezen die zij geven.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen