Pleidooi voor een diepgaander debat over euthanasie

Array

Volgens Gerbert van Loenen bieden de media een oppervlakkige en eenzijdige blik op het leven met een ernstige ziekte of handicap, en de vraag of de dood soms een uitweg kan zijn. Aan de vooravond van de Week van de Euthanasie (7 t/m 15 februari) verschijnt zijn boek Lof der onvolmaaktheid, waarin hij pleit voor een diepgaander debat, met andere vragen.

In het huidige debat over euthanasie en hulp bij zelfdoding staan noties als zelfbeschikking en het vermijden van uitzichtloos en ondraaglijk lijden centraal. Dat zijn nuttige begrippen, maar ze vertellen maar het halve verhaal. Volgens Van Loenen wordt voorbijgegaan aan andere belangrijke begrippen als verbondenheid en acceptatie.

lof der volmaaktheidHij vindt het mensbeeld in het publieke debat te individualistisch. Ook is het volgens hem een illusie om te denken dat mensen zo rationeel zijn dat ze op dit moment al precies weten wat ze in de toekomst wel of niet willen.

Mensen met een ziekte of handicap hebben meer keuzes dan de media laten zien. Die verslaan bij voorkeur de heftige verhalen van degenen die bij tegenslag kiezen voor levensbeëindiging. Aan de hand van concrete voorbeelden van uitzendingen en artikelen, waaronder spraakmakende documentaires als Het beste voor Kees (2014) en Moeders springen niet van flats (2014), laat Van Loenen zien welke vragen aan bod komen, maar vooral ook welke vragen nooit gesteld worden.

In indringende levensverhalen belicht Van Loenen de schaduwkanten van verschillende manieren waarop mensen met ziekte of handicap omgaan, die diverser zijn dan de media met hun focus op levensbeëindiging laten zien. Zijn boek is geen betoog tegen euthanasie, maar een aanklacht tegen de oppervlakkigheid van het debat.

Gerbert van Loenen (1964) is publicist. Tot 1 juli 2014 was hij adjunct-hoofdredacteur van Trouw. Eerder schreef hij Hij had beter dood kunnen zijn (2009), dat nu ook in het Duits verschenen is.

Lof der onvolmaaktheid is voorzien van een voorwoord door Christa Anbeek, die eerder met Ada de Jong De berg van de ziel (2013) schreef.

Lof der onvolmaaktheid
Waarom zelfbeschikking niet genoeg is om goed te leven en te sterven

Gerbert van Loenen

 

€ 17,50 | 160 pagina’s | ISBN 9789025904272 |

 

Verschijnt 6 februari 2015

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen