Mailverkeer in de zorg kan al snel veiliger

‘Directies van zorginstellingen moeten stilstaan bij de risico’s van het mailverkeer van hun zorgverleners’
Zorgverleners die e-mailen lopen de kans dat ze privacygevoelige medische gegevens in handen spelen van onbevoegden. Directies van zorginstellingen moeten stilstaan bij de risico’s van het mailverkeer van hun zorgverleners. Dat vindt Jan Jongenelen, projectmanager van Nictiz die samen met architect Maarten Ligtvoet de mailrisico’s en oplossingen voor veilige mail  in kaart heeft gebracht.

onveilig22Simpele maatregelen
Met een paar simpele maatregelen kunnen instellingen of zelfstandige zorgverleners al snel hun mailverkeer beveiligen. Die zijn volgens de auteurs bijvoorbeeld: zorg voor certificaten op de eigen mailservers, dwing e-mailtransport met beveiligde verbinding af en contracteer die providers die geen commercieel gebruikmaken van de mailinhoud.

Risico-inventarisatie
Jongenelen: “E-mail is niet het meest veilige medium om gevoelige medische  informatie te delen. Toch wordt e-mail daar voor gebruikt. De beveiliging kan met een paar simpele maatregelen al snel op een hoger niveau worden gebracht. Ziekenhuisdirecties zouden voor mailverkeer een risico-inventarisatie-analyse moeten maken. Ze moeten weten welke risico’s er zijn, welke ze kunnen en willen afdekken.”

Veilige mailoplossingen
Jongenelen en Ligtvoet hebben in hun verkenning Veilig omgaan met e-mail in de zorg vier soorten veilige mailoplossingen met elkaar vergeleken. Deze zijn gebaseerd op oplossingen op een besloten mailomgeving, een federatie van vertrouwde infrastructuren, Identity Based Encryption en PGP/UZI pas.

Risico’s mailverkeer
De risico’s zijn reëel, schetsen de auteurs. Zo kunnen bedrijven die (gratis)mailproducten en – diensten aanbieden informatie in de mailwisseling gebruiken voor commerciële doeleinden. Inlichtingendiensten van overheden hebben de macht om data uit mailservers via gerechtelijke bevelen op te eisen. Criminelen kunnen zich voor iemand anders uitgeven om via mail informatie te ontfutselen (identiteitsfraude), gegevens onbruikbaar maken en organisaties afpersen. Dan zijn er nog nieuwsgierige mensen die informatie ‘meelezen’, fouten van medewerkers zelf en hacktivisten en/of journalisten die omwille van privacybescherming lekken opsporen en erover publiceren.

Meer informatie
Wilt u meer weten over veilige e-mail in de zorg? Neem dan contact op met Jan Jongenelen  of Maarten Ligtvoet.

Bron: Nictiz

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen