Voorbereidingen bouw VUmc Imaging Center Amsterdam gestart

Array

VUVUmc is begonnen met de voorbereidingen voor de bouw van het VUmc Imaging Center Amsterdam. In dit gebouw komen de nieuwste medische beeldvormende technieken bij elkaar en daarmee wordt het Imaging Center uniek in de wereld. De grootste winst zal er zijn voor patiënten met kanker, hersenaandoeningen of hart- en vaatziekten. Met behulp van de nieuwste imaging technieken wordt therapie nog beter afgestemd op de betreffende patiënt.

Momenteel zijn in de tuin van VUmc grote machines aan het werk: het terrein wordt bouwrijp gemaakt. Kabels en leidingen worden verlegd, oude gebouwen gesloopt, de vijver gedempt. Na deze voorbereidingen moet de bouw van het VUmc Imaging Center Amsterdam later dit jaar van start gaan. Naar verwachting openen de deuren van dit unieke centrum in 2019.

De beste therapie op het juiste moment
 Met moderne medische beeldvorming kunnen artsen en onderzoekers ín het lichaam van de patiënt kijken, zien hoe de organen functioneren, vroegtijdig ziekten ontdekken, therapie plannen en de effecten vaststellen én medicijnen in het lichaam volgen. Dit alles helpt artsen om de patiënten de beste therapie te geven op het juiste moment. Het VUmc Imaging Center Amsterdam gaat onderdak bieden aan o.a.:

  • de modernste apparatuur, zoals PET-MRI-scanners,
  • geavanceerde laboratoria voor het maken van ziekte-specifieke contrastmiddelen (Tracer Centrum Amsterdam) en
  • LaserLaB Amsterdam, waar nieuwe optische beeldvormende technieken worden ontwikkeld,voor zowel patiëntenzorg als onderzoek.

Een dergelijk gebouw bestaat nog nergens anders ter wereld.

Verspreid over campus
Het initiatief kwam vijf jaar geleden van een aantal hoogleraren, waaronder projectleider Guus van Dongen, hoogleraar medische beeldvorming. Van Dongen: “De huidige imaging-faciliteiten liggen nu verspreid over zo’n twintig verschillende locaties op de VU/VUmc-campus. Dit is verre van optimaal, zeker als de patiënt van de ene locatie naar de andere moet.”

Flexibel inzetbaar
Het VUmc Imaging Center Amsterdam wordt een flexibel inzetbaar gebouw, dat ook de imaging-activiteiten van andere kennisinstellingen in Amsterdam kan ondersteunen. Het gebouw krijgt een stevige fundering en moet voldoen aan een aantal voorwaarden: het gebouw moet trillingsvrij zijn, het moet aan alle veiligheidseisen voldoen (stralingsveiligheid, farmaceutische veiligheid), en apparaten mogen elkaars werking niet verstoren, zoals zou kunnen door de magneten in de MRI-scanners. Het streven is om een zo duurzaam mogelijk gebouw te ontwikkelen.

Afbeeldingen: Impressie van het beoogde gebouw van het VUmc Imaging Center Amsterdam.

Bron:  VU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen