Baby geopereerd met hulp van geprint hartmodel

Array

Een baby van drie maanden met een complexe hartafwijking heeft eind vorig jaar in het LUMC een unieke operatie ondergaan. Voor het eerst in Nederland gebruikten de behandelaars namelijk een geprint 3D-model van het hart om de operatie voor te bereiden. Hierdoor gaat er in de operatiekamer geen kostbare tijd verloren.

Het meisje werd afgelopen zomer geboren met een complexe hartafwijking. Een operatie was nodig om een gat tussen de hartkamers dicht te maken. Onduidelijk was of haar hart zou kunnen functioneren met twee kamers, of dat er een eenkamerhart gemaakt moest worden. Met een tweekamerhart is de kwaliteit van leven beter en de levensverwachting hoger.

3d geprint kinderhartIn één oogopslag
Om duidelijkheid te krijgen over de precieze hartstructuur werd een 3D-model van het hart gemaakt. “Hiermee zag ik in één oogopslag dat het mogelijk was om een normaal hart met twee kamers te maken”, aldus kinderhartchirurg prof. Mark Hazekamp. Eind oktober opereerde hij Jasmijn en zij maakt het goed.

Het plastic 3D-model werd gemaakt op basis van een CT-scan. “Voorheen hadden we alleen echo of de afzonderlijke plaatjes van een CT-scan om de situatie te beoordelen, maar een 3D-model benadert de werkelijkheid veel beter. In het verleden bleek soms pas op de operatietafel welke mogelijkheden er zijn. Dan verlies je kostbare tijd”, zegt kindercardioloog dr. Arno Roest.

Zeer snelle CT-scanner
De behandelaars gaan deze nieuwe methode vaker inzetten. Het hart van deze baby is nu nog geprint door prof. Valverde in Sevilla, maar de benodigde techniek is ook in het LUMC aanwezig. “In samenwerking met dr. Lucia Kroft van de afdeling Radiologie gebruiken we een zeer snelle CT-scanner die in minder dan 1 seconde het hele hart kan afbeelden. Daarnaast is er al ervaring met 3D-printen voor onder andere de kaakchirurgie. In de nabije toekomst gaan we deze hartmodellen zelf maken.”

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen