Gezamenlijk hemofiliecentrum officieel gecertificeerd

hemofiliecentrumHet hemofiliebehandelcentrum LUMC HagaZiekenhuis (HBC LUMC-HAGA) heeft het HKZ-certificaat ontvangen, een belangrijk keurmerk in de zorg. Dat wil zeggen dat het centrum, een jaar nadat de samenwerking gestart is, voldoet aan alle kwaliteitsnormen die zijn opgesteld door artsen en de patiëntenorganisatie. Dat komt ten goede aan hemofiliepatiënten en patiënten met een andere erfelijke of verworven bloedingsneiging.

Hemofilie is een aangeboren stollingsziekte, die bijna exclusief bij mannen voorkomt. Nederland kent ongeveer 1600 patiënten. Het defect van factoren die helpen het bloed te stollen leidt ertoe dat spontane bloedingen kunnen optreden, met name in gewrichten en spieren. Deze bloedingen kunnen een patiënt ernstig invalideren.

Patiënten worden behandeld met een concentraat van stollingsfactoren dat uit plasma van donoren  of met recombinant DNA-technieken wordt gemaakt. Het behandeltraject is heel intensief, omdat de stollingsfactoren meerdere malen per week intraveneus toegediend moeten worden. Een jong kind moet daarvoor elke keer naar het ziekenhuis komen. Gaandeweg leert de patiënt ze zelf toe te dienen, thuis. “Dankzij deze stollingsfactoren kan iemand gelukkig verder een normaal leven leiden”, ziet dr. Felix van der Meer van de afdeling Trombose en Hemostase van het LUMC.

Krachten bundelen
Een jaar geleden begonnen de hemofiliecentra van het LUMC, de afdeling kinderhematologie van het Willem Alexander Kinderziekenhuis voor de kinderen,  de afdeling Trombose en Hemostase voor de volwassenen en de afdeling Hematologie van het Haagse HagaZiekenhuis de krachten te bundelen. “Een voorname reden om samen te werken was meer patiënten te kunnen behandelen om daarmee de ervaring van onze artsen te vergroten”, aldus Van der Meer. Dit is een van de voorwaarden om te kunnen voldoen aan de kwaliteitsnormen.

Meer expertise en hoogwaardige zorg
Zo’n samenwerking levert uiteraard meer op dan een groter aantal te behandelen patiënten. Omdat de behandeling van kinderen en volwassenen in hetzelfde centrum plaats vindt is hoogwaardige zorg vanaf de geboorte gewaarborgd en vindt de overgang van kinderafdeling naar de volwassenpoli soepel plaats. “Artsen van beide ziekenhuizen kunnen nu bij elkaar in de keuken kijken en met elkaar sparren. De expertise is groter”, zegt Paula Ypma, hematoloog in het HagaZiekenhuis in Den Haag.

“Terwijl de patiënt nog steeds zowel in Leiden als Den Haag terecht kan, kan hij of zij makkelijk worden doorverwezen naar het andere ziekenhuis als daar de specialisatie aanwezig is waaraan behoefte is. Alle zwangere vrouwen die het gen voor hemofilie met zich mee dragen in de regio Leiden/Den Haag worden bijvoorbeeld nu begeleid in het LUMC, in goede samenwerking met de afdeling Verloskunde en Klinische Genetica van het LUMC en HagaZiekenhuis.”

Hoog niveau
Al met al heeft het hemofiliebehandelcentrum het afgelopen jaar een beleid neer weten te zetten dat het centrum in staat stelt zorg van hoog niveau te leveren. Er is een multidisciplinair team van onder meer verloskunde, genetica, orthopedie en spoedeisende hulp en een goed lab voor de bepaling van de stollingsuitslagen. De apotheek zorgt ervoor dat de stollingsfactoren in ruime mate op voorraad aanwezig zijn. En dat alles vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week. Dit heeft bij elkaar geresulteerd in het verkrijgen van het certificaat.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen