Aantal griepachtige ziektebeelden in Nederland met 20% afgenomen

Array

Het aantal griepachtige ziektebeelden in Nederland is vorige week met 20% afgenomen. Dat blijkt uit de gegevens van de Grote Griepmeting (www.degrotegriepmeting.nl). Met name in het zuiden en midden van Nederland lijkt de griep op zijn retour. Sinds 1 november 2014 hebben ruim 1,3 miljoen Nederlanders de griep gehad. Dat is 7,8% van de bevolking. Met de voorjaarsvakantie al begonnen (regio zuid) of in het zicht (regio noord en midden), is een verdere daling van het aantal griepgevallen te verwachten. Kinderen op peuterdagverblijven en scholen zijn de meest effectieve verspreiders van griep. In Nederland kreeg 1 op de 5 kinderen griep. Bij gezinnen met jonge kinderen was de verhouding 1 op 10, bij alleenstaanden en samenwondenden zonder thuiswonende kinderen 1 op 12. In de leeftijdsgroep 65+ vertoonde 1 op 19 mensen een griepachtig ziektebeeld. Of de huidige daling zich ook na de voorjaarsvakantie voortzet, valt uiteraard niet te voorspellen. In heel Europa, met name ook in de wintersportgebieden, heerst nu veel griep. Ook zien we na carnaval in het zuiden van Nederland het aantal verkoudheden en griepgevallen doorgaans toenemen (https://www.degrotegriepmeting.nl/nl/artikelen/carnavalsgriep/).


In Vlaanderen verhevigde de griep zich. Zag de Grote Griepmeting (www.degrotegriepmeting.be) in week 6 een daling, afgelopen week nam het aantal griepgevallen weer met 15% toe. Vanaf 1 november 2014 hebben 450.000 Vlamingen de griep gehad. Dat is bijna 5% van de Vlaamse bevolking. In Vlaanderen begon de griepepidemie later dan in Nederland. In Belgi? kan de huidige krokusvakantie eveneens een dempende werking op het aantal griepgevallen uitoefenen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen