MS-patiënt verkiest pil boven injectie

Array

Een overgrote meerderheid van de ondervraagde Nederlandse MS-patiënten geeft de voorkeur aan het slikken van medicatie boven behandelingen met injecties. Het gaat om 86 procent van alle patiënten*. Op de vraag ‘wat zou u het liefst willen veranderen aan uw leven met MS?’ antwoordt 10 procent: geen medicatie meer injecteren. Dat blijkt uit een onderzoek ondersteund door Genzyme en uitgevoerd onder 208 MS-patiënten.

Levensgenot
Nederland telt circa 17.000 mensen met MS. Elk jaar komen hier ongeveer 350 mensen bij. Het merendeel van de patiënten geeft aan veel last te hebben van bijwerkingen van medicijnen tegen MS (56 procent). Ook vinden ze het vervelend om hun leven te moeten plannen rondom het injecteren en de inname van medicatie. Ongeveer 18 procent ervaart de frequentie van toedienen van medicatie als het vervelendst.
Multiple_Sclerosis“Er zijn steeds meer medicijnen beschikbaar gekomen, waardoor patiënten kunnen kiezen wat het beste past bij hun levenssituatie”, zegt Rob Melief, medisch directeur Genzyme Benelux. “Elke MS-patiënt is anders, het is dan ook belangrijk dat de behandelaar samen met de patiënt goed kijkt welk middel en welke vorm voor die patiënt het meest geschikt is.”

Minder afhankelijk
63 procent van de respondenten geeft aan dat hun sociale leven is veranderd na de diagnose MS. Veel patiënten hebben last van vermoeidheid, evenwichtsstoornissen en een minder goed geheugen. Maar ook moeite met lopen, verminderd zicht en mentale problemen worden als klachten genoemd. Op de vraag wat men het liefst zou willen veranderen aan een leven met MS gaf bijna 40 procent aan dat ze graag mobieler zouden willen zijn. Dit werd gevolgd door de wens om niet meer de medicatie te hoeven injecteren en een middel te gebruiken dat minder bijwerkingen heeft en beter aansluit bij hun levenssituatie.

Meer inspraak
De meeste patiënten, 64 procent, geven aan zelf de keuze te maken voor het type medicijn dat ze gebruiken en hebben hierbij voldoende inspraak bij de behandelend arts. Een klein deel zou graag meer inspraak bij de arts willen hebben.

*Het MS- onderzoek is uitgevoerd door middel van een digitale enquête, ingevuld door 208 patiënten met MS.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen