Poeptransplantatie effectiever dan antibiotica

Array

Een poeptransplantatie is effectiever tegen een terugkerende infectie met de Clostridium difficile-bacterie dan antibiotica.
Infecties worden meestal behandeld met antibiotica, maar aan die middelen kleeft ook een nadeel: ze bestrijden niet alleen de infectieverwekkende bacteriën, maar ook nuttige darmbacteriën gaan eraan ten onder. Diarree-verwekkende bacteriën als de Clostridium difficile worden gewoonlijk zonder al te veel moeite in toom gehouden door onze eigen darmflora, maar krijgen dan ruim baan en veroorzaken heftige diarree-aanvallen. De remedie daartegen is weer een antibioticakuur, maar die zorgt voor verdere verstoring van de darmflora. En dat leidt dan weer tot nieuwe infecties, die weer behandeld moeten worden met antibiotica.En ondertussen wordt de diarree min of meer chronisch.

Fecal bacteria sampleDonorontlasting is bovendien goedkoper. Dat blijkt uit het proefschrift van Van Nood. Clostridium difficile is een bacterie die van nature in de darmen te vinden is. Als het evenwicht in de darmflora verstoord raakt, kan de bacterie gaan opspelen en krijgt de patiënt hardnekkige diarree. Mensen die al ernstig ziek zijn, raken daardoor nog meer verzwakt. De bacterie is lastig te bestrijden met antibiotica, daarom wordt naar alternatieven gezocht.Poepdonatie is zo’n mogelijkheid. Via een slangetje in de neus dat tot in de darmen loopt, wordt waterige ontlasting van een gezonde donor toegediend. De nuttige bacteriën in deze donorpoep moeten ervoor zorgen dat de darmflora van de patiënt zich herstelt. In haar proefschrift beschrijft Van Nood de eerste studie die de standaard-behandeling van Clostridium difficile met antibiotica afzet tegen de poeptransplantatie. Donorontlasting blijkt effectiever bij terugkerende Clostridium- infecties. Bovendien houdt het herstel van de darmflora lang aan. Patie?nten zijn ook erg tevreden over de behandeling, waarvan je niets merkt.

Els van Nood is internist bij het AMC: “Fecal Microbiota Transplantation”

Promotor: prof. dr. P. Speelman Copromotores: dr. M. Nieuwdorp en dr. M. Dijkgraaf en dr. J. Keller
Plaats en tijd: Aula, 13.00 uur

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen