Verzadigd vet niet meer de boosdoener bij hart- en vaatziekten?

Array

Cardioloog en hoogleraar Mozaffarian van Harvard op 29 mei in het LUMC voor het 4e Arts en Voeding Congres
Verzadigd vet lijkt niet langer de grote boosdoener te zijn. Volgens Mozaffarian gaat het veel meer om de kwaliteit, oorsprong en bewerking van het vet en de calorie in het algemeen. Hij noemt de effecten van de moderne bewerkte voeding, met juist veel lege calorieën, dusdanig groot dat onze gezondheid in gevaar is. Prof. Dr. Dariush Mozaffarian is cardioloog en epidemioloog aan o.a. de Harvard School of Public Health. Op 29 mei presenteert hij op het 4e Arts en Voeding Congres zijn visie op de huidige mondiale voedselvoorziening en gezondheidszorg. Dit landelijke congres staat dit jaar speciaal in het teken van voeding en het hart.

gezond-vetVoeding oorzaak én medicijn
Prof. dr. Leonard Hofstra (Cardiologie Centra Nederland), tevens spreker op het congres, is eveneens zeer expliciet: ‘Een ongezonde lifestyle, waaronder vooral ongezonde voeding, bepaalt maar liefst 90% van de kans op een hartinfarct’, stelt hij. Voorheen dacht men vooral dat de genen bepalend waren. Recente toonaangevende wetenschappelijke onderzoeken laten volgens Hofstra echter een heel ander beeld zien. Voeding blijkt bovendien, naast onder andere voldoende beweging, ontspanning en stresshantering in sommige gevallen hart- en vaatziekten te kunnen omkeren en daarmee een alternatief te zijn voor medicatie en chirurgie. Een paar jaar geleden waren dit nog ondenkbare en onwetenschappelijke uitspraken. Het 4e Arts en Voeding Congres gaat ook over deze wetenschappelijk onderbouwde oplossingen uit de praktijk.

 

Arts en Voeding Congres

Het onafhankelijke Arts en Voeding congres wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd in samenwerking met Boerhaave Nascholing. Boerhaave Nascholing van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is de oudste post-academische onderwijsorganisatie op geneeskundig gebied in Nederland. Naast Mozaffarian en Hofstra spreken o.a. ook: Prof. dr. Hanno Pijl (LUMC, lid Gezondheidsraad), Prof. dr. Jaap Seidell (VUMC, lid Gezondheidsraad) en Prof. dr. Angela Maas (Radboud UMC). Meer informatie over sprekers en het programma: www.artsenvoeding.nl.

 

Initiatiefnemer Stichting Voeding Leeft

Het congres is een van de initiatieven van Voeding Leeft, een onafhankelijke stichting en netwerkorganisatie van professionals in- en rondom voeding en de zorg. Voeding Leeft ontwikkelt leefstijlprogramma’s en leidt zorgprofessionals op vanuit een nieuwe kijk op voeding en zorg. De-medicalisering en faciliteren van zelfzorg staan hierin centraal. De stichting werkt nauw samen met de overheid, zorgverzekeraars, bedrijven en scholen. Meer informatie: www.voedingleeft.nl

 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Contactpersoon Voeding Leeft: Barbara Kerstens, [email protected], 06-24 28 31 63

Contact LUMC, directoraat Communicatie, [email protected], 071-5268005.

 

29 mei persbijeenkomst in Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Op vrijdag 29 mei is er van 13.00 tot 13.30 uur een speciale persbijeenkomst. U kunt dan in gesprek met Prof. dr. Dariush Mozaffarian en Prof. dr. Leonard Hofstra. Het aantal plaatsen hiervoor is beperkt, aanmelden kan bij Barbara Kerstens, via [email protected].

Het complete programma van het 4e Arts en Voeding Congres vindt u op www.artsenvoeding.nl. Een perskaart aanvragen kan bij Peggy Metz, [email protected].

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen