Reumatoïde artritis: met vroegtijdige diagnose en intensieve behandeling medicatie afbouwen of stoppen mogelijk

Array

Op het jaarlijks internationaal congres (EULAR – Annual European Congress on Rheumatology 2015) voor reumaprofessionals in Rome, op donderdag 11 juni, presenteerde het Maasstad Ziekenhuis  twee wetenschappelijke studies met opmerkelijke onderzoeksresultaten. “We hebben onderzoek gedaan naar het effect van intensieve behandeling voor reumatoïde artritis en handartrose. Daaruit blijkt dat het heel belangrijk is een vroege diagnose te stellen en een intensieve behandeling te geven aan patiënten met reumatoïde artritis”, vertelt reumatoloog Angelique Weel, die de eer had de onderzoeksresultaten te presenteren voor ruim 15.000 reumatologen uit alle werelddelen. Ze noemt de presentatie “een uniek moment”.

Vroege intensieve behandeling reumatoïde artritis belangrijk
Bij de eerste wetenschappelijke studie is gekeken naar de effecten van vroegtijdige en intensieve behandeling van reumatoïde artritis (met een combinatie van gebruikelijke geneesmiddelen). Reumatoloog Weel, die het onderzoek leidt, vertelt: “Tijdens het tweede jaar dat deze studie nu loopt, is gebleken dat – naast  het in een vroeg stadium stellen van een diagnose – vooral intensieve behandeling van reumatoïde artritis van groot belang is.

Behandelingen met een combinatie van gebruikelijke geneesmiddelen slaan daarbij het beste aan. Bovendien hebben patiënten met deze aanpak – op de langere termijn – minder dure biologicals (geneesmiddelen met eiwitten) nodig. Het is – bij het vroeg starten van een behandeling – mogelijk om medicatie af te bouwen of zelfs helemaal te stoppen na verloop van tijd. Deze bevinding is een doorbraak omdat tot nu toe werd gedacht dat – zodra je start met medicatie tegen reumatoïde artritis – je niet meer van de medicatie af komt. Dit is de reden dat het onderzoek veel aandacht kreeg op het internationale congres in Rome.”

Reumamedicijn tegen handartrose niet effectief
De tweede wetenschappelijke studie is gestart om inzicht te krijgen in het effect van het ontstekingsremmende tablet (Hydroxychloroquine, Plaquenil). Het medicijn wordt door reumatologen internationaal vaak voorgeschreven bij handartrose. Plaquenil is in dit onderzoek niet effectief gebleken tegen pijn, functiebeperkingen en kwaliteit van leven bij milde tot matige pijn bij patiënten met handartrose. Of het effect heeft bij mensen met een eindstadium van handartrose (erosieve vorm), zal moeten blijken uit een ander onderzoek. Ondanks dat we liever hadden gezien dat we van een positief effect konden spreken, is het ook goed om – wetenschappelijk onderbouwd – te concluderen dat Plaquenil geen effect heeft. Hierdoor kunnen we patiënten effectiever behandelen en efficiënter werken.”, aldus reumatoloog Natalja Basoski van het Maasstad Ziekenhuis.

De komende jaren worden de wetenschappelijke studies voorgezet bij het Maasstad Ziekenhuis en de betrokken ziekenhuizen. Zo ontstaan er meer inzichten in reumatische aandoeningen, met als doel optimalisatie van de patiëntenzorg”, vertelt reumatoloog Weel.

Veel aandacht voor onderzoek
Als topklinisch opleidingsziekenhuis levert het Maasstad Ziekenhuis hooggespecialiseerde medische zorg en besteedt het ziekenhuis veel aandacht aan opleidingen, onderwijs en onderzoek. Samen met de reumatologen van ziekenhuizen in de regio Rotterdam (Erasmus MC, Sint Franciscus Gasthuis, Vlietland Ziekenhuis, Albert Schweitzer Ziekenhuis, Bravis ziekenhuis en Admiraal de Ruyter Ziekenhuis) wordt onderzoek uitgevoerd om de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.

 

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen