Kankerpatient wordt dure kankermedicijnen onthouden

Array

Van een Nederlands ziekenhuis mogen artsen vanwege de hoge kosten reguliere kankermedicijnen niet verstrekken. Dat zegt een oncoloog die anoniem wil blijven vanavond in Nieuwsuur. Hij voelt zich als arts daardoor niet in staat de juiste zorg te verlenen aan zijn patiënten. En bij zijn directie krijgt hij echter geen gehoor. Er zijn meer ziekenhuizen die om financiële redenen niet altijd of niet meteen de beste behandeling geven aan kankerpatiënten.

Uit een nog niet gepubliceerde studie blijkt dat de helft van de darmkankerpatiënten Avastin niet krijgen, omdat ziekenhuizen er geen geld voor hebben. Onderzoeker Kees Punt, hoogleraar Interne geneeskunde in het AMC, schreef een ingezonden brief die dit weekend in NRC Handelsblad werd gepubliceerd. De behandeling met dure medicijnen als Avastin kost rond de 5000 euro per maand. Het voorschrijven van Avastin behoort volgens de landelijke richtlijn tot de standaardbehandeling  Patiënten hebben gemiddeld een behandeling van negen maanden nodig. Dan belopen de behandelkosten al gauw zo tussen de veertig- en vijftigduizend euro. Kees Punt onderzocht de praktijk in 23 ziekenhuizen bij uitgezaaide darmkanker. Van de 150 patiënten krijgt de helft het medicijn niet.

geld-en-zorg-212De vergoeding van dure geneesmiddelen is enkele jaren geleden op de schop gegaan. Sinds 2013 moeten ziekenhuizen de kosten betalen uit hun reguliere budget. Ze krijgen daar wel extra geld voor, maar dat is niet genoeg om alle kankerpatienten te kunnen behandelen. Ziekenhuizen komen jaarlijks enkele tonnen tot vier miljoen euro per ziekenhuis tekort.

Het jaarbudget voor de dure geneesmiddelen houdt onvoldoende rekening met nieuwe medicijnen en nieuwe patiënten. De minister is hiervoor gewaarschuwd toen ze in 2012 het budget voor dure geneesmiddelen naar de ziekenhuizen overhevelde. Het gaat om medicijnen die zijn opgenomen in de basisverzekering. Veel patiënten weten helemaal niet dat ze minder goed behandeld worden dan de vastgestelde standaard behandelen. Artsen informeren patiënten niet dat ze niet volgens de richtlijn worden behandeld.

Kleinere ziekenhuizen sturen patiënten die dure geneesmiddelen moeten krijgen vaak door naar academische ziekenhuizen of een gespecialiseerd kankerziekenhuis. Uit eerder onderzoek van de NOS bleek dat kankerbehandelaars in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (AVL) geregeld patiënten krijgen die vanuit andere ziekenhuizen worden doorgestuurd omdat de instellingen de dure kankermedicijnen niet kunnen betalen.

Ook zien de oncologen in het AVL steeds vaker patiënten die ten onrechte niet zijn getest op bepaalde genetische afwijkingen. Bevacizumab (Avastin), een monoklonaal antilichaam wordt voorgeschreven het voor bij dikke darmkanker, colorectaalkanker, borstkanker, longkanker, nierkanker(het laatste deel van de endeldarm), de borsten, eierstokkanker en kanker ban eileiders en buikvlies.Bevacizumab wordt ook gebruikt bij maculadegeneratie.

Het AMC in Amsterdam verwacht dit jaar een tekort van meer dan 20 miljoen euro door de uitgaven aan dure geneesmiddelen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen