Alarm over voorgenomen omzetting op andere insuline

Afgelopen weken bereikte ons het bericht dat een grote instelling voor ouderenzorg van plan is om mensen met diabetes die insuline van Novo Nordisk gebruiken integraal over te zetten op insuline van een ander merk. Aanleiding zouden onder meer “kwaliteits- en leveringsproblemen” zijn. Diabetesvereniging Nederland heeft onmiddellijk contact gezocht met Novo Nordisk, waarna we hebben vastgesteld dat de genoemde gronden feitelijk onjuist zijn.

Diabetesvereniging Nederland heeft vervolgens met de instelling en de leverende apotheek gesproken.

Daarop is men van standpunt veranderd. In een brief van 25 juni, gericht aan de Diabetesvereniging, neemt de instelling afstand van haar eerdere instructie, en stelt dat er geen enkele reden is voor ongerustheid over de insuline van Novo Nordisk. De instelling zal daarom de voorgenomen omzetting niet uitvoeren, mede op ons uitdrukkelijke verzoek. Maar om herhaling te voorkomen heeft Diabetesvereniging Nederland het incident ook gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Gezondheidsrisico’s
Diabetesvereniging Nederland neemt dit incident hoog op. Insuline is voor mensen met diabetes letterlijk van levensbelang. Het wijzigen van deze medicatie, wanneer je goed bent ingesteld, kan leiden tot ontregelde bloedsuikerwaarden, meer kans op allergische reacties, een verminderd gemak en een grotere belasting van de zorgverlener. Daarom wordt het omzetten van goed gereguleerde mensen met diabetes sterk afgeraden. “Never change a winning team”, zegt prof. dr. Henk Bilo, internist bij Isala. “Als iemand zelf tevreden is over de huidige behandeling en ook naar tevredenheid van de behandelaar is gereguleerd, dan is er geen enkel argument voor overschakeling.”

Oorzaak
Diabetesvereniging Nederland heeft sterke vermoedens dat financiële motieven een belangrijke rol spelen in de keuze voor een andere insuline, en vreest dat dit incident niet op zichzelf staat. Ook in het licht van de verwachte introductie van een biosimilar voor insuline, die goedkoper is dan de huidige insulines. “De prijs en de marges centraal stellen, en niet de patiënt: dat is voor ons onacceptabel”, zegt Olof King, directeur van de Diabetesvereniging. “Een andere insuline voor nieuwe of ontregelde patiënten is geen probleem, en natuurlijk vinden wij het prima als de kosten omlaag gaan. Het kan echter niet zo zijn dat patiënten die goed zijn ingesteld eenzijdig en zonder enige vorm van overleg worden omgezet.”

Melding bij Inspectie
Het omzetten op een andere insuline mag dus alleen gebeuren als er een medische noodzaak is, en dan nog met enige terughoudendheid en onder goede medische begeleiding. Diabetesvereniging Nederland stelt vast de noodzaak in dit geval ontbrak en dat de genoemde argumentatie feitelijk onjuist was. Door ons toedoen is een kwetsbare groep patiënten niet omgezet op een nieuwe insuline. Omdat we vinden dat zo’n incident niet nogmaals mag voorkomen, hebben we dit gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Verder gaan we met spoed in gesprek met alle betrokken partijen om ons standpunt om te zetten in algemeen beleid.

>> Op DVN website vindt u het uitgebreide bericht met verwijzingen.

Bron: DVN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen