Informatie over vergoeding medicijnkosten onvoldoende voor senioren

Array

“Senioren tasten vaak in het duister als het gaat om de vergoedingen voor – en kosten van – medicijnen,” zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van seniorenorganisatie ANBO op basis van panelonderzoek onder ruim 1600 senioren in samenwerking met de KNMP en onderzoeksbureau MWM2.

De meeste deelnemers (62%) raadplegen niet hun zorgpolis om te zien of medicijnen vergoed worden. Omdat men hiervan niet op de hoogte is, speelt voor de helft (50%) van de panelleden de vergoeding van medicijnen dan ook geen rol bij de keuze voor een zorgverzekeraar. ANBO en KNMP roepen zorgverzekeraars op aan hun verzekerden toegankelijker informatie te verstrekken over polisvoorwaarden en vergoeding.Bekijk de onderzoeksresultaten

Senioren_maken_gebruik_van_Ziekenhuisdiensten-appMedicatiebeoordeling
“7 op de 10 (67%) deelnemende senioren gebruiken meer dan 2 medicijnen. Een vijfde (20%) zelfs 5 of meer medicijnen. De vergoeding van medicijnen zou dan ook een grote rol kunnen spelen in de keuze van verzekeraars. Vanwege het gebruik van zoveel medicijnen is er ook extra noodzaak voor een periodieke medicatiebeoordeling, waarin wordt ingegaan op hoe medicijnen in het dagelijks leven worden gebruikt,” vervolgt Den Haan.

“De medicatiebeoordeling is een evaluatie van het medicijngebruik door patiënt, huisarts en apotheker. Omdat senioren vaak meerdere medicijnen van diverse artsen toegeschreven krijgen, loont het enorm om kritisch te kijken naar het gehele medicijngebruik. Uiteraard moet bij een medicatiebeoordeling ook het gebruik van zelfzorgmiddelen en vitamines aan de orde komen. KNMP en ANBO schreven hierover onlangs nog een brief aan de Tweede Kamer.

Bekijk het bericht van 15 juni 2015: ‘Ouderenbonden: haal medicatiebeoordeling uit eigen risico’

Over dit onderzoek

Dit onderzoek over medicijngebruik is uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2 in opdracht van de ANBO en de KNMP. Het betreft een online panelonderzoek onder 50-plussers, dat is uitgevoerd van 12 juni tot en met 27 juni 2015.

Het onderzoek is bij MWM2 belegd onder het ANBO-panel, samengesteld op basis van een steekproef onder 50-plussers. De representativiteit wordt gecontroleerd voor de variabelen geslacht, leeftijd en spreiding in het land. Het onderzoek is door 1604 respondenten ingevuld (een responsie van 61,6 %).

Meldpunt Medicijnkosten

Patiënten kunnen hun klachten over de vergoeding van medicijnen en hulpmiddelen melden bij Meldpunt Medicijnkosten van de KNMP.

Naar het Meldpunt Medicijnkosten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen