Twee subsidies voor onderzoek persoonsgerichte medicatie

Array

Door persoonlijke verschillen reageert ieder mens anders op een medicijnbehandeling. De dosering van medicijnen is meestal echter niet aangepast aan de persoonlijke situatie, waardoor medicijnen bij de een beter werken dan bij de ander. Ziekenhuisapothekers Nielka van Erp en Roger Brüggemann van de afdeling Apotheek gaan starten onderzoek naar persoonsgerichte medicatie bij respectievelijk prostaatkanker en infectieziekten bij obese patiënten. Zij krijgen hiervoor een subsidie van ZonMw vanuit het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen. De resultaten van deze studies moeten ertoe leiden dat patiënten een individueel afgestemde optimale dosis kunnen krijgen en daardoor beschermd zullen worden tegen langdurige behandeling met ineffectieve en dure therapie.

personalisedmedicineProstaatkanker
Nielka van Erp krijgt een subsidie van 519.000 euro voor het onderzoeksvoorstel REFINE. Het doel van dit onderzoek is om vooraf vast te stellen hoe patiënten met prostaatkanker zullen reageren op een behandeling met de middelen abiraterone-acetaat en enzalutamide. Van Erp gaat hiervoor gecombineerde metingen doen aan de geneesmiddelblootstelling en de aanwezigheid van genetisch materiaal van prostaattumoren in het bloed van prostaatkankerpatiënten. Op basis van deze waarden is uit te maken of patiënten optimaal behandeld kunnen worden, of misschien minder goed zullen reageren op de medicijnen of er zelfs resistent tegen zijn.

Infectie en overgewicht
Roger Brüggemann krijgt voor het onderzoeksvoorstel AMIGO een bedrag van 246.000 euro. Het doel van zijn onderzoek is om het gedrag van antibiotica te voorspellen bij patiënten met een hoge mate van overgewicht. De vroegtijdige behandeling van infectieziekten met het juiste middel in de juiste dosering is essentieel voor de overleving van patiënten met bacteriële infecties. Vooral bij patiënten met overgewicht is er weinig duidelijkheid over de optimale dosering van antibiotica. Door de wereldwijde sterke toename van obesitas komt de adequate behandeling van infecties sterk in het gedrang. De AMIGO studie is moet leiden tot doseerrichtlijnen voor de antibiotica vancomycine, gentamicine en tobramycine bij patiënten met overgewicht.

Brede samenwerking
Het REFINE onderzoek wordt uitgevoerd door een multidisciplinair team van de afdelingen Apotheek, Urologie, Health Evidence en Medische Oncologie van het Radboudumc, samen met het CWZ (urologie), Jeroen Bosch ziekenhuis (medische oncologie), Isala Kliniek (medische oncologie), VUmc (medische oncologie) en NKI/AvL (apotheek). Het AMIGO onderzoek wordt uitgevoerd vanuit de afdelingen Apotheek en Medische Microbiologie van het Radboudumc in samenwerking met het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein (afdelingen apotheek, chirurgie en anesthesiologie) en het UMCG (apotheek).

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen