Ondersteuning bij het lopen na beroerte kan helpen energie te besparen

Array

Balansondersteuning voor mensen met een beroerte kan bijdragen aan het verlagen van de extra energie die het hen kost om te lopen. Ook voor gezonde mensen kost het energie in balans te blijven tijdens het lopen, maar bij mensen die een beroerte hebben gehad, lijkt het er op dat het in balans blijven meer energie kost. Zij verbruiken ongeveer dezelfde hoeveelheid energie als gezonde mensen wanneer deze een uitdagende balanstaak uitvoeren. Dit komt mogelijk door minder effectieve strategieën om de balans te handhaven, bijvoorbeeld doordat bepaalde spieren extra actief zijn, wat meer energie kost. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Trienke IJmker.

Lopen lijkt zo simpel
Lopen, het lijkt zo simpel, maar het kan door een aandoening aan het bewegingsapparaat, zoals een beenamputatie of een beroerte een zeer uitdagende taak worden. IJmker: “Opnieuw leren lopen is vaak één van de belangrijkste doelen van deze mensen tijdens de revalidatie, maar niet elke patiënt bereikt dit doel uiteindelijk. Een van de oorzaken hiervoor kan zijn dat lopen bij deze patiënten vaak veel meer energie kost. Soms wel meer dan twee keer zoveel energie als bij gezonde mensen.” Uit eerder onderzoek blijkt ook dat hoge energetische kosten ervoor zorgen dat lopen veel vermoeiender voor deze patiënten kan zijn, en kan er zelfs toe leiden dat zij daardoor minder gaan lopen. Hierdoor kan een vicieuze cirkel van inactiviteit ontstaan.

Intelligenter Rollator mit WeitblickOndersteuning biedt perspectief
IJmker biedt verschillende aanknopingspunten voor de revalidatiepraktijk: “Zo tonen we aan dat balansondersteuning, bijvoorbeeld door het voorschrijven van een wandelstok de energetische kosten van lopen substantieel kan verlagen.” Een andere manier om de kosten voor balanscontrole te verlagen zou het trainen van ‘energetisch efficiënte balanscontrolestrategieën’ kunnen zijn. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of therapie gericht op het verbeteren van balanscontrole ook kan zorgen voor het verlagen van de energetische kosten van het lopen.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

Bron: VU
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen