20 jaar DPP-4 remming, veiligheidsprofiel opnieuw bewezen #EASD2015

Array

Verdubbeling verwacht van aantal mensen met diabetes #EASD2015
Wereldwijd hebben meer dan 387 miljoen volwassenen diabetes en dit aantal lijkt alleen maar verder te groeien. Wereldwijd komen er in de komende twintig jaar meer dan 200 miljoen patiënten bij. De verwachting voor Nederland is dat het aantal mensen met diabetes in tien jaar tijd verdubbelt naar 1,4 miljoen[1]. Het merendeel van deze mensen lijdt aan diabetes type 2 en in de strijd tegen deze ziekte worden DPP-4-remmers (dipeptidylpeptidase-4-remmers) al jarenlang ingezet. Nieuwe studies die afgelopen vrijdag werden gepresenteerd bewijzen opnieuw het veiligheidsprofiel.

Mensen met diabetes type 2 kampen met te hoge gehaltes suiker in hun bloed. Na een maaltijd komen er zogenaamde incretines (darmhormonen) vrij in het lichaam, die de alvleesklier aanzetten om insuline aan te maken. Bij patiënten met diabetes mellitus type 2 gebeurt dat echter te weinig. Naast een gezonde leefstijl (voldoende beweging, verantwoorde voeding en stoppen met roken) kunnen medicijnen nodig zijn in de behandeling van diabetes mellitus type 2.

diabetesIn 1995 kwamen onderzoekers tot de ontdekking dat DPP-4 remmers ervoor zorgen dat de darmhormonen minder snel worden afgebroken en daardoor langer werkzaam zijn. Op die manier dragen DPP-4 remmers eraan bij om de hoeveelheid insuline na een maaltijd beter op peil te brengen, waardoor de hoeveelheid suiker in het bloed daalt.

83 miljoen keer
Januvia® (sitagliptine) was in 2006 de eerste DPP-4 remmer die beschikbaar kwam voor de behandeling van diabetes type 2, eerst in de Verenigde Staten en later in Nederland. Wereldwijd is deze DPP-4 remmer al meer dan 83 miljoen keer voorgeschreven door artsen in bijna 130 landen. In de loop der jaren zijn steeds meer data beschikbaar gekomen over het veiligheidsprofiel van sitagliptine.

In juni 2015 bevestigde de TECOS-studie het gunstige veiligheidsprofiel van sitagliptine, ook onder mensen met hart- en vaatziekten. Afgelopen vrijdag werden tijdens het Europese diabetescongres EASD nieuwe resultaten naar studies met DPP-4 remmers gepresenteerd. Zowel aanvullende resultaten van de TECOS-studie als fase 3-data van een nieuwe generatie DPP-4 remmers.

Veiligheidsprofiel
TECOS is een grote veiligheidsstudie van MSD onder ruim 14.000 mensen met diabetes type 2 die ook een geschiedenis van hart- en vaatziekten hebben. De studie startte in 2008 en maakt een vergelijking tussen sitagliptine toegevoegd aan de standaard diabetesbehandeling en dezelfde standaardbehandeling zonder sitagliptine. Sinds 2008 verplicht de FDA namelijk dat voor nieuwe diabetes medicijnen grote gerandomiseerde dubbelblinde veiligheidsstudies gedaan moeten worden, om het effect op cardiovasculaire-eindpunten en het lange termijn veiligheidsprofiel te evalueren. Eerder was al bekend dat het primaire eindpunt bereikt is, hetgeen betekent dat de studieresultaten positief zijn.

 

Het gebruik van sitagliptine gaf, in vergelijking met de standaard behandeling[2]:

  • geen verhoogde kans op hart- en vaatziekten
  • geen verhoogde kans op hartfalen
  • geen verhoogde kans op alvleesklierontsteking en alvleesklierkanker

 

Betrokken partner
MSD stond twintig jaar geleden aan de basis van de ontwikkeling van DPP-4 remmers. Met ruime ervaring en betrokkenheid is MSD in die tijd een belangrijke partner geworden in de strijd tegen diabetes. En dat is hard nodig: het is de verwachting dat het aantal mensen met diabetes in de komende jaren tot schrikbarende aantallen zal stijgen en bovendien is het bekend dat diabetes de kans op andere gezondheidsproblemen vergroot, zoals hart- en vaatziekten, blindheid en nierfalen. MSD is vastberaden om de zorg voor mensen met type 2 diabetes te helpen verbeteren, door middel van wetenschappelijke vooruitgang en innovatie voor de miljoenen mensen die elke dag leven met diabetes.

Toekomst
Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de EASD (European Association for the Study of Diabetes) die afgelopen week plaatsvond in Stockholm werden naast de aanvullende resultaten van de TECOS-studie ook data gepresenteerd van fase-3 studie naar omarigliptine. Dit kandidaat-geneesmiddel is een DPP-4 remmer van MSD die één keer per week wordt toegediend. Uit de studie blijkt dat het wekelijks toedienen van omarigliptine vergelijkbaar is met het dagelijks toedienen van de DPP-4 remmer sitagliptine in het verlagen van het HbA1c.
MSD bevestigt hiermee opnieuw de uitgebreide inzet voor en langdurige betrokkenheid bij de behandeling van mensen met diabetes. Sinds de lancering van de eerste DPP-4-remmer is MSD blijven samenwerken met academische en industriële partners om vooruitgang te boeken in de zorg voor mensen met diabetes en om innovatieve behandelingsopties te onderzoeken en te ontwikkelen.

Over TECOS
De resultaten van de TECOS-studie zijn in juni 2015 bekendgemaakt tijdens de American Diabetes Association (ADA) in Boston. TECOS staat voor Trial Evaluating Cardiovascular Outcomes with Sitagliptin. Uitgebreidere informatie is te vinden op www.tecos-study.org en de website van ons hoofdkantoor.

Over omarigliptine
Meer informatie over omarigliptine en het fase 3-onderzoek is te vinden op de website van ons hoofdkantoor.

Bronnen
[1] Diagnose Diabetes 2025 (Nederlandse Diabetes Federatie).
http://www.diabetesfederatie.nl/images/downloads/overig/Oproep_Nederlandse_Diabetes_Federatie_15_mei_2012-2.pdf

[2] Green JB et al. Effect of Sitagliptin on Cardiovascular Outcomes in Type 2 Diabetes. New England Journal of Medicine. 2015 June.

Bron: MSD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen