Sneller naar huis door gevoelige hartaanvaltest

Vandaag publiceert het wetenschappelijk tijdschrift, The Lancet, de resultaten van een Britse studie naar het effect van Abbott’s nieuwe gevoelige hartaanvaltest. Hieruit blijkt dat artsen met behulp van de test een groot deel van de patiënten, die zich op de eerste hulp melden met pijn op de borst, al veel sneller uitsluitsel kunnen geven of er sprake is van een hartaanval of hartschade. Dit heeft tot gevolg dat tweederde van deze patiënten al snel met een gerust hart naar huis kunnen en ze niet opgenomen hoeven te worden in het ziekenhuis voor nader onderzoek of monitoring. De nieuwe, gevoelige hartaanvaltest geeft accuraat weer wat de troponinewaarde is in het bloed. Troponine is een eiwit in het bloed, dat bij bepaalde waarden aangeeft of er sprake is van hartschade, aangezien het vrijkomt bij een hartaanval.

Ook in Gelre ziekenhuizen wordt deze gevoelige troponinetest toegepast. Cardioloog Dr. Richard Braam over zijn bevindingen:

“De vorige generatie troponine testen gaven pas na 6 tot 8 uur met zekerheid uitsluitsel of patiënten wel of geen hartinfarct hadden. Patiënten met klachten van pijn op de borst blijven hierdoor langer op de eerste hart hulp . De nieuwe test van Abbott is veel gevoeliger, waardoor we, zoals ook blijkt uit de studie gepubliceerd in de Lancet, bij een groot aantal patiënten veel sneller kunnen uitsluiten of er sprake is van een hartinfarct. Daardoor kunnen we patiënten eerder gerust stellen en weer naar huis laten gaan op voorwaarde dat andere aandoeningen zijn uitgesloten. Dat levert uiteraard een besparing op van tijd en kosten.”

De Britse studie is uitgevoerd door de British Heart Foundation in samenwerking met de universiteit van Edinburgh uitgevoerd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen