Belgische FOD Volksgezondheid legt oor te luister bij jongeren over gsm-gebruik

Array

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en Joepie hebben in augustus een enquête uitgevoerd over het gsm-gebruik bij jongeren. Bellen tieners vaak met hun gsm, en hoe lang? Sturen ze voornamelijk sms-en en snapchats? Of zitten ze urenlang op facebook en andere sociale netwerken? De volledige resultaten verschijnen in het oktobernummer van Joepie.

De resultaten bewijzen dat het onderwerp leeft bij tieners: zowat 10.000 Joepie-lezers hebben de poll beantwoord. Jongeren geven de voorkeur aan berichtjes sturen boven bellen; 65% belt bijna nooit met zijn/haar gsm, en 61% belt liefst zo kort mogelijk. Berichtjes sturen en snapchatten zijn populair. Toch zijn er nog 21% die toegeven ‘uren’ met de gsm te bellen, terwijl slechts 25% van de lezers ook wel eens oortjes gebruikt om te bellen.

De FOD Volksgezondheid wil jongeren aanraden om hun gsm verstandig te gebruiken, omdat hun  totale blootstelling aan ‘gsm-straling’ langer zal zijn dan die van de huidige volwassenen.  Jongeren hebben immers op steeds vroegere leeftijd hun eigen gsm.

Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft radiogolven geklasseerd als ‘mogelijk kankerverwekkend’. Daarom hanteert de FOD Volksgezondheid het voorzorgsprincipe en raadt aan om de gsm verstandig te gebruiken:

• Beperk je beltijd
• Gebruik oortjes om te bellen
• Stuur berichtjes in plaats van te bellen
• Bel liefst op plaatsen met een goede ontvangst
• Koop een gsm met een lage SAT-waarde – een waarde die aangeeft hoeveel straling een gebruiker absorbeert.

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen