Houtkachel wettelijk aanpakken voor longgezondheid

Array

Verwarm je huis bewust maar niet met hout
Rook van houtkachels blijkt in 80% van de gevallen schadelijk te zijn voor de gezondheid. Dat stellen de GGD’s van de drie noordelijke provincies na een onderzoek onder tien gezinnen die hinder ondervinden van de houtkachel van hun buren. Tegelijkertijd stellen de gezamenlijke gezondheidsdiensten vast dat gemeentelijke overheden geen instrumenten hebben om de overlast tegen te gaan. Dat rook van houtkachels kan schadelijk zijn voor de gezondheid, blijkt uit onderzoek van de drie noordelijke GGD’en (Groningen, Drenthe en Friesland). Het bestuur van de GGD Groningen vindt dat de wetgeving zo moet worden aangepast dat gemeenten overlast van rook kunnen aanpakken.

De GGD’s van Groningen, Drenthe en Friesland hebben met de universiteit van Utrecht het afgelopen half jaar onderzoek gedaan bij tien gezinnen die ernstige klachten hebben over de rook die uit de schoorsteen van hun buren komt. Bij acht van de tien gezinnen werd meer fijnstof gemeten dan de advieswaarde die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hanteert.
Opvallend veel mensen meldden zich bij de GGD om mee te doen aan het onderzoek. Daaronder bevonden zich veel mensen die niet in de drie Noordelijke provincies wonen.

Overlast van houtrook bestaat niet alleen uit stankhinder maar dus in 80% van de gevallen uit gezondheidsklachten zoals irritatie van ogen, neus, keel en luchtpijp met hoesten en benauwdheid. Hoe meer mensen met hout stoken, de te groter de overlast wordt, stelt de GGD. Het is de verantwoordelijkheid van de stoker om overlast te voorkomen.

Fijnstof dodelijk dan gedacht
Langdurige blootstelling aan fijnstof blijkt dodelijker dan gedacht. Zelfs bij lage concentraties.De Europese norm voor luchtvervuiling is 25 microgram per kubieke meter. Uit onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit Utrecht blijkt echter dat de risico’s zelfs onder 15 mcg/m3 groot zijn. Een groot deel van de Europese bevolking wordt aan deze concentratie blootgesteld, aldus de onderzoekers. De onderzoekers vinden het zorgwekkend dat het risico op vervroegde sterfte ook onder de Europese norm van 25 microgram per kubieke meter blijft bestaan. De norm van de Wereld Gezondheidsorganisatie is 10 mcg/m3.

De met de Dylos gemeten en omgerekende concentraties PM2.5 (fijnstof) zijn soms opvallend hoog met waarden tot bijna 300 ?g/m3. Ook al zijn de werkelijk concentraties wat lager dan de gemeten waarden, dan wijzen ze nog wel op een serieuze verontreiniging door de stook in houtkachel. Het is mogelijk dat de geconstateerde pieken afkomstig zijn van naburige houtkachels. De meetwaarden zijn wat hoger wanneer de windrichting gemeten op een KNMI-station zodanig is dat de woning van de klager benedenwinds ligt van de houtkachel waarover klachten bestaan.
Als voortschrijdend 24-uursgemiddelde is de concentratie PM2.5 op sommige locaties regelmatig hoger dan de gezondheidkundige advieswaarde van 10 mcg/m3 van de WHO.

Uit het onderzoek blijkt dat het risico dat iemand sterft door fijnstof met 7 procent toeneemt per stijging van 5 mcg/m3. ‘Dat is het verschil tussen wonen in een buurt met een houtkachel die in koude periode dagelijks gestookt wordt, zegt medische journalist Janine Budding. Patienten met COPD zullen niet snel over buren klagen omdat ze vaak ook afhankelijk zijn van mantelzorg van buren als de chonische ziekte die ze hebben exercabeert. Er voor COPD patienten en preventie alleen winst te halen voor de gezondheid houtkachel en de uitstoot aan wettelijke normen moeten voldoen en als de concentraties voor fijnstof veel verder worden verlaagd. Fijnstof is zeker bij kwetsbare groepen zoals kinderen een risico voor de gezondheid. Bij hen kan het astma veroorzaken en klachten verergeren. Het devies voor gemeenten en overheid. Leg uitstoot van houtkachels aan banden middels een wettelijk kader, doe roetmetingen en bescherm mensen tegen de risico’s van luchtvervuiling door houtkachels en oudenhaarden. Op dezelfde manier dat momenteel grotere stookinstallaties aan wettelijke eisen moeten voldoen.
Volgens de gezondheidsdiensten kan met de gegevens uit dit onderzoek een meetsysteem ontwikkeld worden waarmee vastgesteld kan worden of er sprake is van rookoverlast. En kom snel met een eenvoudige en eenduidige manier waarmee de uitstoot van fijnstof uit schoorstenen gemeten kan worden maar zorg vooral dat de maximale uitstoot van houtkachels en openhaarden middels wettelijke richtlijnen een maximering krijgt door zowel toestel als brandstof te reguleren.

Het onderzoeksrapport is te downloaden via: http://ggd.groningen.nl/milieu-gezondheid/houtkachels/eindrapport/eindrapport-overlast-door-houtrook

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen