Drugscriminelen produceren gevaarlijke namaak-anabole steroïden

Array

In april ontdekte het Openbaar Ministerie in Rotterdam voor het eerst op een drugslab van drugcriminelen die illegaal hormonen produceerden ten behoeve van anabole steroïden. De producten waren bedoeld als doping voor sporters. Een woordvoerder van justitie laat weten dat de politie nog niet eerder dergelijke druglabs is tegengekomen. Volgens het OM werden de stoffen onder onhygiënische omstandigheden gemengd en was de situatie daardoor volstrekt onverantwoord en vormt gebruik van, op deze manier geproduceerde middelen, een nog groter risico voor de gezondheid doping geproduceerd volgens de Good Manufacturing Practices-standaard.

Good Manufacturing Practices (goede manier van produceren) of GMP is een kwaliteitsborgingssysteem voor de humane en veterinaire farmaceutische industrie. De kwaliteit van een geneesmiddel kan nooit helemaal vastgesteld worden door louter de samenstelling te analyseren. Niet alle mogelijke onzuiverheden kunnen daarom in een pil, tablet, capsule of ampul worden aangetoond en niet elk pilletje kan worden geanalyseerd. De kwaliteit kan alleen worden gewaarborgd als het hele productieproces op een nauwkeurig voorgeschreven en gecontroleerde wijze wordt uitgevoerd. Hetgeen de politie in het nu opgerolde drugslab aantrof maakt duidelijk dat daar geen middelen worden geproduceerd volgens Good Manufacturing Practice.

Voor gebruikers van anabole steroïden is zo niet te achterhalen of ze te maken hebben met veilig geproduceerd geneesmiddel wat ze als doping gebruiken of namaakdoping. Het is in Nederland verboden om doping als receptgeneesmiddelen zonder medisch indicatie aan te bieden en het is überhaupt verboden om geneesmiddelen, zoals doping, zonder recept aan te bieden of te verkopen. Verkopers van medicijnen waarvoor in Nederland een recept nodig is, mogen deze medicijnen niet zonder recept leveren aan particulieren in Nederland. Dus ook niet als er voor het betreffende medicijn in het buitenland geen recept nodig is.

Vervalste medicijnen zijn gevaarlijk omdat de kwaliteit en samenstelling niet zijn gewaarborgd en ook de veiligheid in onduidelijk. Effecten op de gezondheid zijn dan ook niet te voorspellen en kunnen levensgevaarlijk zijn. Hierdoor is het voor zo’n 160.000 Nederlandse sporters die doping gebruiken heel moeilijk om te bepalen of ze te maken hebben met een product dat onder verantwoorde omstandigheden is geproduceerd en of het middel wel bevat wat de verpakking zegt dat het bevat. Van de 160.000 sporters gebruiken 25.000 hiervan voor langere tijd anabolen. Als er al werkzame stoffen in de neppillen of namaakampullen zitten, zijn vaak de verhoudingen afwijkend ten opzichte van de originele medicijnen. Doordat alle anabolen steroïden in het illegale circuit verhandeld worden is het met deze nieuwe aanbieders gevaarlijk doping te gebruiken omdat, door de illegalieit de betrouwbaarheid van dopingaanbieders en producten niet te checken is. Er is een groot risico dat er veel hogere concentraties in zitten de dan op de verpakking staat aangegeven hoeveelheden, of er zitten heel andere stoffen in. Dat kan leiden ernstige gezondheidsrisico’s zoals ernstige hartproblemen en fatale leverproblemen, aldus Janine Budding van MedicalFacts.  Onnodig te wijzen op het grote gevaar dat de consument loopt wanneer hij/zij de doping gebruikt, en zeker als drugcriminelen zich gaan bezighouden met de productie van deze middelen. Vervuilde bestanddelen zijn dan ook een groot risico als middelen niet volgens GMP geproduceerd.Janine Budding, MedicalFacts

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen