Minder pijn bij liesbreuken door kijkoperatie

Chirurg Ine Burgmans van het Diakonessenhuis promoveert
Vandaag promoveert Ine Burgmans, chirurg, op de kijkoperatie (TEP) bij liesbreuken. De kijkoperatie is één van de technieken om een liesbreuk te behandelen. Naast haar werk als oncologisch chirurg en gespecialiseerd liesbreukchirurg, heeft zij enkele jaren onderzoek gedaan in het grootste liesbreukcentrum van Nederland, gevestigd in het Diakonessenhuis in Zeist. Haar onderzoek richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van liesbreukchirurgie. Eén van de belangrijkste conclusies van haar proefschrift is dat de kans op chronische pijn na een kijkoperatie lager is dan bij een andere techniek.

Pijn na een liesbreukoperatie
De kans op langdurige pijnklachten na een kijkoperatie voor een liesbreuk is klein. Als er toch sprake is van pijn, verdwijnt deze bijna altijd spontaan tussen 3 en 6 maanden. De oorzaak van deze chronische pijn kan niet verklaard worden door een MRI. Toch is het wel nuttig om aan te tonen dat het matje goed geplaatst is en om uit te sluiten dat er andere oorzaken zijn van chronische pijn. Het vermoeden dat een dunner matje met minder materiaal de kans op pijnklachten zou verminderen, blijkt niet waar. Er is zelfs een hogere kans op een terugkerende liesbreuk met dit dunnere matje vergeleken met het standaard matje dat al jaren wordt gebruikt.

 

Andere conclusies
In haar proefschrift concludeert Burgmans ook dat  vrouwen met een liesbreuk het beste behandeld kunnen worden met een kijkoperatie. Vrouwen hebben vaker (20%) een ander type liesbreuk dan mannen: de zogenaamde dijbeenbreuk. Deze breuk kan bij de klassieke liesbreukoperatie gemist worden. Met de kijkoperatie heeft de chirurg volledig overzicht en wordt elke breuk gezien en behandeld.

Wetenschappelijk onderzoek
‘Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk voor het verbeteren van zorg. Dit geldt natuurlijk ook voor patiënten met een liesbreuk. We richten ons daarbij op zowel het voorkomen van terugkerende liesbreuken als op de behandeling van blijvende pijn en de nadelige effecten die pijn heeft op het dagelijks functioneren. Het liesbreukcentrum Nederland is een groot gespecialiseerd centrum waarin per jaar meer dan 1000 patiënten behandeld worden: een uitgelezen plek om onderzoek naar liesbreuken te doen’ aldus promovenda Ine Burgmans, gespecialiseerd liesbreukchirurg.

Over de kijkoperatie
Bij een kijkoperatie brengt de chirurg drie smalle buisjes in. Door deze buisjes worden operatie-instrumenten en een camera in de buikwand geschoven. Via de camera, die is aangesloten op een monitor, volgt de chirurg zijn handelingen. Het uitpuilende buikvlies wordt teruggeduwd in de buikholte. De opening of zwakke plek wordt daarna bedekt met een kunststof matje. De patiënt ondergaat de operatie onder volledige narcose. Dit is noodzakelijk omdat er gas in de buikholte wordt gebracht zodat de chirurg het operatiegebied goed kan overzien.

Over het Liesbreukcentrum Nederland
Het Liesbreukcentrum Nederland is onderdeel van het Diakonessenhuis en gevestigd in Zeist. In dit specialistische centrum worden patiënten met een liesbreuk bij voorkeur behandeld met een kijkoperatie (totale extra peritoneale techniek, TEP). Expertise is een voorwaarde om een liesbreuk via een kijkoperatie te mogen herstellen. Dit staat beschreven in de Europese en Nederlandse richtlijnen voor liesbreukchirurgie. Het liesbreukcentrum is in 2007 gestart en jaarlijks vinden er meer dan 1000 operaties plaats door een ervaren team van vier chirurgen. Daardoor is er veel onderzoeksmateriaal beschikbaar om onopgeloste vragen over de behandeling van liesbreuken te beantwoorden en de zorg voor patiënten met liesbreuken continu te verbeteren. Meer informatie: www.liesbreukcentrumnederland.nl

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen