Viattence pakt regeldruk aan met rode knop

Array

Al ruim een jaar pleit Laurent de Vriest, directeur van Viattence, ervoor de nieuwe bureaucratie in de zorg aan te pakken. Al jaren roept de overheid dat er minder regels zouden moeten komen in de zorg, zodat er meer handen aan het bed komen. Maar met de overheveling van de zorg naar gemeenten en zorgverzekeraars wordt het tegengestelde effect bereikt.

Volgens Laurent de Vries van Viattence is de verhouding tussen zorg en administratie te ver doorgeschoten. Hij voerde in oktober vorig jaar de rode knop in. ‘Als je als medewerker een onnodige regel tegenkomt, druk je op de digitale rode knop. Vervolgens gaat er een team aan de slag om te onderzoeken of de regel geschrapt zou kunnen worden. Het uitgangspunt is wat de bedoeling is van de regel. Er is inmiddels 70 keer op de knop gedrukt en we hebben tot nu toe 37 regels kunnen schrappen.’

De toegenomen administratie komt doordat zorginstellingen de zorg voor zorgverzekeraars en gemeenten vaak op verschillende manieren moet verantwoorden. Elke gemeente stelt weer andere eisen aan de verantwoording. En dat is ongewenst, omdat zorginstellingen als Viattence de afgelopen jaren juist druk bezig zijn geweest om de grote hoeveelheid regels in de zorg aan te pakken.

Zorg gaat niet om regels zegt De Vries. ‘Wij willen mensen een zo goed mogelijke laatste levensfase bezorgen.’

Enkele regels die geschrapt zijn: niet elke keer de bloeddruk opmeten, maar alleen als het nodig is. Niet elke keer cliënten wegen, maar nog maar eens in de drie maanden. Bij de potten pindakaas zetten ze er niet meer op wanneer deze is geopend. ‘Dat doe je thuis ook niet. Je moet je afvragen wat het doel is van een regel en wat het oplevert’, aldus De Vries.

Op donderdag 16 april 2015 hebben zorgmedewerkers van Viattence staatssecretaris Van Rijn de VWS Rode Knop lijst aangeboden. Binnen Viattence is De Rode Knop in oktober 2014 gelanceerd als een knop waar medewerkers op kunnen drukken als zij regels en procedures tegen komen die niet in het belang zijn voor de zorg aan de cliënt. Tijdens het bezoek van staatssecretaris Van Rijn aan Viattence heeft hij aan de medewerkers gevraagd om voor de nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), Wlz (Wet langdurige Zorg) en Zvw (Zorgverzekeringswet) die vanaf 1 januari geldt ook een lijst wilden maken met zaken waar zij in de praktijk tegen aan lopen, die niet in het belang zijn van goede zorg voor de cliënt. Deze VWS Rode Knop lijst hebben zij hem persoonlijk aangeboden.

Deze lijst kan staatssecretaris tevens helpen bij de uitvoer van zijn verbeterplan voor de verpleeghuiszorg dat hij in maart lanceerde.Bekijk hieronder de lijst met praktijkvoorbeelden en mogelijke oplossingen die de Viattence medewerkers hebben aangedragen en aangeboden.

Rode knop VWS – veranderingen per 1-1-2015 def

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen