RRD en het Nationaal Ouderenfonds testen robothandschoen bij ouderen met krachtverlies

Array

De tweede testfase is ingegaan voor de robothandschoen ironHand, die ouderen met krachtverlies in de handen kan ondersteunen tijdens het uitvoeren van dagelijkse taken. Het onderzoek in het ironHand project, dat een samenwerkingsverband is tussen eindgebruikersorganisaties, onderzoeksinstituten en technische bedrijven uit Nederland, Zwitserland en Zweden, heeft tot dusver al enkele belangrijke aanpassingen en verbeteringen opgeleverd.

Het onderzoek in Nederland wordt uitgevoerd door Roessingh Research and Development (RRD) uit Enschede in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds.

Wij zijn nog op zoek naar geïnteresseerden die de ironHand (www.ironhand.eu) willen testen. Belangstellenden kunnen hiervoor contact opnemen met RRD ([email protected]) of het Nationaal Ouderenfonds ([email protected]).

Na het testen van het eerste prototype op gebruiksgemak, kwam een aantal verbeterpunten naar voren. Het prototype is daarop verbeterd. Zo is het materiaal van de handschoen aangepast en is de gebruiksvriendelijkheid verbeterd. De batterij is compacter en de sensoren in de handschoen zijn sensitiever gemaakt. De eerste reacties van gebruikers zijn positief. Ouderen die de ironHand proberen zijn enthousiast over het gebruiksgemak en de vooruitgang in hun zelfredzaamheid. “Het geeft mij extra kracht, ik kan veel meer doen met de handschoen,” zo vertelde een deelnemer.

image003ironHand project
Binnen het ironHand project wordt een handschoen ontwikkeld die mensen met verminderde kracht in de handen kan ondersteunen. Hierbij worden allerlei dagelijks handelingen, zoals het openmaken van voedingsmiddelen in potjes en pakjes en het bereiden van voedsel vergemakkelijkt. Daarnaast maakt de ironHand handschoen meer belastende activiteiten als tuinieren en het tillen van zware boodschappen een stuk makkelijker. De handschoen werd tussen juni en september 2015 in Nederland, Zwitserland en Zweden voor het eerst getest op gebruiksgemak. Momenteel worden in Nederland testen met ouderen uitgevoerd bij RRD en het Nationaal Ouderenfonds. Zij werken hierin samen met Bioservo Technologies AB, Eskilstuna Kommun Vård- och omsorgsförvaltningen (Zweden), Hocoma AG en terzStiftung (Zwitserland). Naar aanleiding van de resultaten van de huidige testen worden er wederom verbeteringen doorgevoerd. Tussen mei 2016 en februari 2017 wordt de vernieuwde ironHand 4 weken getest in de thuissituatie. Het ironHand project is gesubsidieerd vanuit het Ambient Assisted Living (AAL) programma en ZonMW.

Roessingh Research and Development
RRD is een groot wetenschappelijk onderzoeksinstituut, gericht op revalidatietechnologie en telemedicine. RRD werkt nauw samen met Roessingh, centrum voor revalidatie en de Universiteit Twente, maar ook met (internationale) partners.

Het Nationaal Ouderenfonds
Het Ouderenfonds steunt ouderen in Nederland met concrete diensten en activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn de BoodschappenPlusBus, de OuderenOmbudsman en de kerstdiners. Alle diensten en activiteiten zijn gericht op het stimuleren van  sociale contacten en zelfredzaamheid van ouderen om zo eenzaamheid te bestrijden.

Bron: Roessingh

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen