Amsterdams onderzoek vindt veel hoog-risico HPV-infecties bij homomannen

HIV verhoogt risico
Hoog-risico HPV-infecties in de anus komen zeer veel voor bij homomannen, en het hebben van hiv is een risicofactor voor hoog-risico HPV-infecties. Dit is aangetoond in onderzoek gedaan in Amsterdam, op de GGD en bij het Medisch Centrum Jan van Goyen in een groep van 750 homomannen. HPV is het humaan papillomavirus, dat kanker kan veroorzaken in o.a. de baarmoeder, de anus en de penis.

Uit het onderzoek blijkt ook dat anale hoog-risico HPV-infecties minder snel door het lichaam worden opgeruimd bij homomannen met een hiv-infectie. Waarschijnlijk is de combinatie van de verhoogde HPV-infectiekans en de lagere kans op het kwijtraken van de infecties een verklaring voor het relatief vaak voorkomen van anale afwijkingen en anuskanker bij hiv-geïnfecteerde homomannen. Er zijn effectieve vaccins tegen HPV-infecties, maar in Nederland worden mannen of jongens niet routinematig gevaccineerd.

In de studie zijn 750 homomannen gedurende twee jaar elke zes maanden getest op de aanwezigheid van HPV-infecties in de anus. Zo is vastgesteld hoe vaak zich nieuwe infecties voordeden, en hoe snel infecties werden opgeruimd door het immuunsysteem van het lichaam. Hoe het komt dat hiv-geïnfecteerden vaker HPV-infecties oplopen en deze infecties minder gemakkelijk kwijtraken, is onduidelijk. In dit onderzoek kon een relatie met een slechte immuunfunctie (een gering aantal CD4 cellen in het bloed) niet worden aangetoond.

HPV-vaccinatie
Bij hiv-geïnfecteerde homomannen is het risico op anuskanker hoog. Vaccinatie tegen HPV kan het risico op hoog-risico infecties, anusafwijkingen en anuskanker bij homomannen verminderen, maar het is onduidelijk of vaccinatie bij mannen op latere leeftijd effectief is. Er wordt in het buitenland (met name in Australië en de Verenigde Staten) en in het AMC in Amsterdam onderzoek gedaan naar screening op anuskanker.

Dit onderzoek liep van 2010 tot 2013 en is uitgevoerd door een team onderzoekers van de GGD Amsterdam, het RIVM/CIb, het Medisch Centrum Jan van Goyen, en het VUmc. De studie werd gefinancierd door het Aids Fonds, het RIVM/CIb en de GGD. De studie stond onder leiding van dr. Maarten Schim van der Loeff, arts en epidemioloog bij de GGD Amsterdam en het AMC. Het onderzoek is deze maand gepubliceerd in het gezaghebbende internationale tijdschrift AIDS.

Bron: GGD Amsterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen