CIRO en Maastricht UMC+ voeren nieuwe behandeling bij COPD uit

Array

CIRO behandelt in samenwerking met Maastricht UMC+ als tweede centrum in Nederland mensen met een ernstige vorm van COPD door het middels bronchoscopie plaatsen van ventielen in een zieke longkwab. Deze nieuwe behandelingsvorm omvat een relatief kleine ingreep, maar kan veel winst opleveren ten aanzien van de gezondheid van patiënten die kampen met ernstig longemfyseem.

Onder leiding van dr. Lowie Vanfleteren (CIRO, Maastricht UMC+) en dr. Gernot Rohde (Maastricht UMC+) is deze week voor het eerst in het Maastricht UMC+ een succesvolle behandeling uitgevoerd. Bij de ingreep plaatsen artsen ventielen in de delen van de long die het meest ernstig zijn aangetast. Door het plaatsen van speciale éénrichtingsventielen komt er minder lucht in de aangetaste delen, waardoor deze krimpen. Hierdoor krijgen de gezonde delen van de longen letterlijk meer ruimte waardoor deze beter kunnen functioneren. Voor patiënten met deze vorm van COPD betekent dit dat zij letterlijk meer lucht krijgen, meer kunnen bewegen en hun kwaliteit van leven wordt verbeterd. Ze zullen direct merken dat ze in hun dagelijks leven minder worden beperkt door kortademigheid.

Goede resultaten
Dr. Slebos van Universitair Medisch Centrum Groningen is grondlegger van de behandelmethode en heeft in de loop der jaren veel ervaring opgebouwd met de uitvoering van de ingreep. In nauwe samenwerking met hem en zijn team is CIRO-Maastricht UMC+ gestart met het programma. “Aan deze ingreep ligt zeer uitgebreid onderzoek ten grondslag”, vertelt Dr. Vanfleteren. “Hierdoor weten we precies welke groep patiënten hiervoor in aanmerking komt, zodat de behandeling effectief kan worden ingezet. In het verleden vond er bij deze groep chirurgische behandeling plaats, wat zeer ingrijpend is. Deze nieuwe behandeling is een stuk minder belastend voor patiënten en levert goede resultaten op.”

Samenwerking CIRO – Maastricht UMC+
Niet alle patiënten met COPD komen in aanmerking voor deze behandeling. Een nauwkeurige selectie van kandidaten die baat hebben bij de behandeling is belangrijk. In het expertisecentrum van CIRO wordt de patiënt met COPD uitgebreid en gestructureerd in kaart gebracht. Deze nieuwe behandeling wordt daarbij overwogen als onderdeel van de integrale behandeling van patiënten met complex COPD. De ingreep en de opvolging nadien gebeurt in het Maastricht UMC+ als onderdeel van een uniek samenwerkingsverband.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen