Hiv-patient mag wel meer wiet telen dan opiumwet toestaat

De rechtbank in Amsterdam legt geen straf op aan een hiv-patiënt die voor eigen gebruik meer hennep teelde dan van de Opiumwet mag. Volgens de rechtbank is er sprake van een uitzonderlijke en levensbedreigende situatie, omdat de man geen baat heeft bij gebruik van legale medicinale cannabis.

De man liep in 1992 een hiv-infectie op toen hij zich tijdens zijn werk als verpleegkundige prikte aan een naald. De hiv-medicijnen die hij gebruikt, veroorzaken misselijkheid en braken, wat alleen met bepaalde soorten cannabis kan worden beperkt.

Het bedrijf dat van de overheid medicinale cannabis mag maken, levert die soorten niet.De man zag zich genoodzaakt zelf cannabis te gaan telen van een soort die wel werkt. Daarvan heeft hij vijf gram per dag nodig.De rechtbank is het met de man eens dat hij geen andere keuze had en dat er sprake is van een “overmacht-noodtoestand” als bedoeld in het Wetboek van Strafrecht. De rechtbank ontslaat hem daarom van rechtsvervolging.

Anderen
De man plaatste eind vorig jaar een bericht op de site van PGMCG; een belangengroep voor gebruikers van medicinale cannabis. Daarin zegt hij dat hij tientallen e-mails heeft gekregen van patiënten die in dezelfde situatie zitten. Hij hoopt de politiek zo ver te krijgen dat de Opiumwet voor dit soort gevallen wordt aangepast.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen