EPD Hollywood Presbyterian MC onbereikbaar door hackers

Array

In het Hollywood Presbyterian Medical Center worden patienten dossiers al een week lang op papier bijgehouden. Het EPD is niet toegankelijk omdat computers kunnen niet meer worden gebruikt omdat er ransomware op zit. Alle gegevens op de computer zijn versleutelt en hackers willen tegen betaling die data weer pas ontsleutelen. De hackers eisen 9,000 in Bitcoin; ongeveer 3,6 miljoen dollar. Dat bedrag is genoemd door een paar lokale kranten, het ziekenhuis zwijgt er over.

Uit een eerste onderzoek blijkt, dat de besmetting bij toeval is opgetreden. “We denken niet dat het hier om een gerichte aanval op ons ziekenhuis gaat”, aldus een woordvoerder. De zaak wordt inmiddels onderzocht door de FBI, de politie van Los Angeles en een computerexpert die door het ziekenhuis is ingehuurd. Patiënten die voor de spoedeisende hulp komen, worden verwezen naar andere ziekenhuizen.

Dit soort incidenten zijn niet ontdenkbaar in Nederland, stelt Janine Budding van MedicalFacts, en pleit voor het in eigen beheer van patient hebben van een EPD. Bijna de helft van de Nederlanders wil het medisch dossier zelf beheren, omdat ze dan zelf kunnen bepalen wie ze toegang tot hun medische gegevens geven, zo bleek uit onderzoek van onderzoeksbureau KIEN onder zo’n 1300 Nederlanders in opdracht van PinkRoccade Healthcare werd uitgevoerd.

Belangrijke reden waarom mensen hun EPD in eigen beheer willen is omdat men sceptisch is over de veiligheid van het huidige EPD. Men is vooral zijn sceptisch over hoe zorgorganisaties omgaan met hun gegevens. Maar ook een hack als in Hollywood Presbyterian Medical Center pleit voor het hebben van eigen regie. Want door hackers kunnen derden mogelijk in medische dossiers kijken. Medische gegevens blijken op de zwarte markt soms het tienvoudige waard van de creditcarddata.De creditcardnummers, persoonlijke adressen en financiële gegevens worden door cybercriminelen voor twee dollar per stuk verhandeld. De waarde van een medisch dossier kan in waarde oplopen tot zo’n twintig dollar. De medische dossiers voor hackers makkelijker te bereiken en de gegevens zijn meer waard.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen