Zwangeren kunnen thuis een CTG-scan maken

Array

Deventer Ziekenhuis, Telenatal en Mediq Medisource slaan de handen ineen om zwangeren met een medische indicatie in regio Deventer,  thuis zelf een CTG-scan te kunnen laten maken. Een CTG thuis maken, bespaart deze zwangere vrouwen een ziekenhuisopname of frequente poliklinische bezoeken. Dit scheelt niet alleen tijd, maar is ook fijn, omdat de ervaring leert dat zwangere vrouwen liever in de thuisomgeving zijn en ze natuurlijk steeds minder mobiel zijn, naarmate de zwangerschap vordert. Daarnaast worden aanzienlijke kosten bespaart, omdat een zwangere niet in het ziekenhuis hoeft te verblijven.

Het maken van een dagelijkse CTG gebeurde tot voor kort uitsluitend in het ziekenhuis. Een CTG registreert de hartslag van het kind en de weeënactiviteit van de baarmoeder. Nu kan een vrouw in verwachting dit zelf thuis doen, met de zekerheid dat de behandelend arts op afstand meekijkt. In Nederland gaat het om circa 40.000 zwangere vrouwen per jaar die hiervoor in aanmerking komen. Het gaat bijvoorbeeld om vrouwen die zwanger zijn van een baby met een groeiachterstand of vrouwen waarbij de vliezen vroegtijdig zijn gebroken.

Alleen op voorschrift van de arts krijgt de zwangere vrouw een Sense4baby mee, een klein mobiel CTG-apparaat van Telenatal. Een verpleegkundige van Mediq Medisource legt thuis uit hoe de zwangere eenvoudig zelf de scan kan maken. Op een tablet zie je de hartslag van de baby en de moeder en of de moeder weeën heeft. De gynaecoloog analyseert deze gegevens in het ziekenhuis en neemt contact op.

Het is de eerste samenwerking tussen Telenatal en Mediq Medisource. Mediq Medisource is gespecialiseerd in de begeleiding van patiënten bij het gebruik van medische apparatuur thuis en het toedienen van geneesmiddelen via een infuus.

Mediq Medisource is onderdeel van Mediq, een internationale speler in de zorg. Telenatal is gespecialiseerd in apparatuur voor de thuisbewaking van zwangeren met een medische indicatie en is exclusief leverancier van de Sense4Baby.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen