Malariadiagnostiek mogelijk via smartphone

Array

Nijmeegs team maakt malariadiagnostiek mogelijk via de smartphone
Elke 45 seconden sterft er wereldwijd een kind ten gevolge van malaria. Een vroege diagnose van de ziekte verhoogt de overlevingskansen enorm. Bovendien voorkomt vroegdiagnostiek onjuist gebruik van malariamiddelen bij vergelijkbare ziektebeelden, waardoor resistentie dreigt. Overigens komen de meeste besmettingen voor in delen van de wereld waar slechts beperkte diagnostiek en behandeling . Een Nijmeegse team van datawetenschappers en slimme softwarebouwers kan dit probleem oplossen met een kwalitatief hoogstaande diagnosekit voor een toegankelijke prijs.

Winnaar mHealth hackaton 2016 Brussel
Het Nijmeegse team, een combinatie van orikami en Symax, ontwikkelde de diagnose kit tijdens de eerste Belgische mHealth Hackaton. Tijdens deze wedstrijd kwamen een honderdtal creatieve computerprogrammeurs en dataspecialisten een weMalariadiagnostiek op je smartphoneekend lang bij elkaar om nieuwe applicaties en oplossingen uit te werken om opkomst van mobiele gezondheidszorg in een stroomversnelling te brengen. De orikami & Symax combinatie won de hackaton met hun diagnosekit, die je als een klip aan elke smartphone kan bevestigen. De klip maakt het mogelijk om een staaltje bloed ter plekke te onderzoeken via de camera van een smartphone. Dankzij deze klip wordt de smartphone als het ware een microscoop. Dit zou wel eens dé oplossing kunnen zijn voor de 440 miljoen besmette mensen.

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen