Hersenletsel zet relatie onder druk

Dag van de Beroerte 10 mei 2016: 7 op de 10 relaties stranden na een beroerte
InteraktContour vraagt op 10 mei aandacht voor de gevolgen van hersenletsel. Hersenletsel zet relaties onder druk. In zo’n 7 op de 10 gevallen volgt uiteindelijk een  (echt)scheiding, zo leert de ervaring.  InteraktContour vraagt daarom tijdens de Dag van de Beroerte op 10 mei a.s. aandacht voor de thuissituatie. Wat volgt er na ziekenhuisopname en revalidatie, wanneer de patiënt en zijn naaste(n) het zelf thuis moeten gaan redden? Veel relaties redden het niet. Toch is er altijd iets mogelijk.

We weten dat patiënten die een beroerte hebben gehad lang kunnen tobben en moeite hebben hun leven weer vorm te geven. Soms is werken niet meer mogelijk. We zien concentratieverlies en passiviteit.

Elk jaar krijgen ongeveer 46.000 mensen een beroerte. Vanuit de zorg is er veel aandacht voor de zichtbare gevolgen hiervan. Eenmaal thuis lopen patiënten en hun naasten echter vaak tegen veel onbegrip en onkunde op. Zeker omdat onzichtbare gevolgen vaak niet direct wordt herkend als hersenletsel.

Marleen Aben, neuropsycholoog bij InteraktContour: “Iemand met hersenletsel kan vaker boos zijn, vermoeid, somber, heeft vaak geheugenproblemen en moeite met communiceren. Met name deze gedragsveranderingen zetten de relatie onder druk. Gelukkig is er nog veel mogelijk. Door bijvoorbeeld partners mee te nemen in de behandeling, thuis en in groepsverband. Dit werkt aan diverse kanten positief: partners krijgen zelf weer handvatten om verder te kunnen. Ze begrijpen beter wat er aan de hand is, waardoor ze ook beter met elkaar kunnen communiceren. Ze leren hun verwachtingen bij te stellen. De kans is zo ook groter dat een stel het samen gaat redden.“

Kijk op www.interaktcontour.nl/dagvandeberoerte wat er in welke plaats te doen is.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen