Inname van aspirine onmiddellijk na TIA vermindert risico beroerte

Array

Bij patiënten die lichte “waarschuwende” neurologische symptomen vertonen, kan de onmiddellijke inname van aspirine het risico van een ernstige beroerte aanzienlijk verminderen, aldus een groep Europese onderzoekers. In de Lancet publiceert een internationaal onderzoeksteam, waaronder het UMC Utrecht, dat onmiddellijke behandeling van op beroerte lijkende symptomen het risico van een ernstige beroerte in de dagen erna aanzienlijk verkleint.

Aspirine (acetylsalicylzuur) wordt nu al gegeven aan patiënten die zijn getroffen door een beroerte of TIA (transient ischaemic attack, ook wel miniberoerte genoemd) om nieuwe beroertes te voorkomen. Hiermee wordt het risico van nieuwe beroertes met ongeveer 15 procent verminderd.

Op basis van een eerder onderzoek vermoedde het team echter dat de voordelen van snellere behandeling met aspirine veel groter zouden kunnen zijn.

Verhoogd risico op ernstige beroerte na TIA
Hoogleraar klinische epidemiologie van cerebrovasculaire ziekten en coauteur van de studie prof. dr. Ale Algra van het UMC Utrecht, legt uit: “Het risico van een ernstige beroerte is na een TIA of lichte beroerte uitermate hoog (zo’n 1000 maal groter dan normaal), vooral in de eerste paar dagen. In eerder onderzoek is al aangetoond dat onmiddellijke behandeling met een cocktail van verschillende medicijnen het risico van een beroerte in de eerste week van ongeveer 10 tot ongeveer 2 procent kon verminderen, maar we wisten niet welk bestanddeel van de cocktail daarbij het belangrijkste was.

Een van de behandelingen betrof aspirine, maar we weten dat het voordeel van aspirine bij het voorkomen van beroertes op de lange termijn relatief klein is. We hadden het vermoeden dat het voordeel op de korte termijn veel groter zou zijn. Als dat zo is, kan de inname van aspirine zo snel mogelijk na ‘waarschuwende symptomen’ zeer zinvol zijn.”

De onderzoekers keken daarom nogmaals naar de individuele patiëntgegevens uit twaalf onderzoeken (ongeveer 16.000 mensen) naar aspirine ter voorkoming van een nieuwe beroerte, alsmede naar gegevens van zo’n 40.000 mensen uit drie onderzoeken naar aspirine bij de behandeling van een acuut herseninfarct.

Minder vaak beroerte bij aspirine na TIA
Hieruit kwam naar voren dat het voordeel van aspirine bij het verminderen van het risico van een nieuwe beroerte zich met name voordeed in de eerste paar weken, en dat aspirine ook de ernst van deze vroege beroertes verminderde. In tegenstelling tot de algehele vermindering van het risico op de lange termijn met 15 procent dat in deze onderzoeken werd gemeld, verminderde aspirine het vroege risico van een dodelijke of tot invaliditeit leidende beroerte met zo’n 70-80 procent gedurende de eerste paar dagen en weken.

Prof. Algra: “Onze bevindingen bevestigen de doeltreffendheid van directe behandeling na een TIA of licht herseninfarct en laten zien dat aspirine daarbij de belangrijkste component is. Onmiddellijke behandeling met aspirine kan het risico en de ernst van een snelle nieuwe beroerte aanzienlijk verminderen. Deze bevinding heeft consequenties voor artsen, die bij een vermoeden van een TIA of lichte beroerte de patiënt onmiddellijk aspirine moeten laten innemen. Daarnaast moet de patiënt snel worden beoordeeld door een neuroloog.

Start direct na begin van symptomen
Deze bevindingen hebben ook consequenties voor voorlichting. Informatiecampagnes hebben ertoe bijgedragen dat meer mensen eerder hulp zoeken na een zware beroerte, maar hebben minder effect gehad bij mensen die zijn getroffen door een lichte beroerte of TIA. Veel patiënten zoeken helemaal geen medische hulp en veel van hen pas na een paar dagen. Prof. Algra benadrukt hierbij: “Een TIA is een medisch noodgeval en moet altijd dringend neurologisch worden onderzocht. We zijn blij met dit onderzoek, dat aantoont dat de inname van aspirine na een TIA het risico en de ernst van een nieuwe beroerte drastisch kan verminderen. De bevindingen sluiten goed aan bij de lopende publiciteitscampagne van de Nederlandse Hartstichting: ‘Mond, spraak, arm. Beroerte-alarm!’. ”

Publicatie
Rothwell PM, Algra A, Chen Z, Diener H-C, Norrving B, Mehta Z. Effects of aspirin on risk and severity of early recurrent stroke after transient ischemic attack and ischemic stroke: time-course analysis of randomized trials. Lancet May 18, 2016 dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(16)30468-8http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(16)30468-8

Bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen