YOUNG MIND Academy signaleert psychische problemen bij jongeren

Fonds Psychische Gezondheid en Diversion slaan de handen ineen om psychische problemen bij jongeren te signaleren en te voorkomen. Met het scholenproject YOUNG MIND Academy willen de organisaties zoveel mogelijk jongeren laten praten over hun problemen en hen zo nodig aansporen hulp te zoeken.

75% van de psychische klachten begint voor het 25e levensjaar. Ruim 1 op de 5 jongeren heeft op de leeftijd van 19 jaar al eens ernstige psychische klachten gehad, zoals een depressie of een angststoornis.

Leeftijdgenoten zorgen voor veilige sfeer
YOUNG MIND Academy is een scholenproject voor scholieren en studenten op het VMBO en MBO en zet leeftijdsgenoten in die zelf of in hun omgeving te maken hebben gehad met psychische problemen. Doordat die leeftijdsgenoten, ook wel peer educators, hun eigen verhaal delen ontstaat er een veilige sfeer in de klas. Veel jongeren die vaak al lang rondlopen met hun problemen, durven dit op deze manier ook te delen. Er ontstaat herkenning en begrip. Ook durven veel jongeren de stap te maken naar het zoeken van hulp.

Het scholenproject is in 2014 ontwikkeld en ingezet op scholen. Er is nu een flinke wachtlijst ontstaan van scholen die er gebruik van willen maken. Ook peer educators staan in de rij om les te geven en hun ervaringen te delen.

Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid: “Vanwege de noodzaak en grote behoefte willen we YOUNG MIND Academy landelijk uitrollen. We zijn geld aan het inzamelen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren gebruik kunnen maken van het scholenproject en er daardoor eerder aan de bel getrokken wordt bij psychische problemen. Zo krijgen jongeren met problemen op tijd de juiste hulp en kunnen we voorkomen dat ze vroegtijdig uitvallen op school of zichzelf verliezen. We hebben al een deel van het geld ingezameld en streven naar een minimaal bedrag van € 50.000,-.”

Jongeren weten moeilijk de weg naar hulp te vinden
Veel jongeren vinden het lastig om over psychische problemen te praten. Daarnaast blijkt dat ze moeilijk de weg naar hulp weten te vinden. Hierdoor blijven ze lange tijd rondlopen met hun problemen, terwijl, als je er tijdig bij bent, ernstiger psychische problemen voorkómen kunnen worden. Van de Ven: “Hier komt YOUNG MIND Academy goed van pas: juist door ervaringsdeskundige leeftijdgenoten in te zetten komt er iets los bij jongeren, omdat ze zich herkennen in de verhalen en zich veilig voelen om zelf ook over hun problemen te praten.”

“Het is niet raar, je bent niet de enige”
Peer educator en trainer Elisavièta van Diversion: “Een van mijn familieleden is depressief geraakt. Dit betekende dat ze op bed lag, de hele dag. Ik vertel hierover in de lessen. Je staat daar om een onderwerp bespreekbaar te kunnen maken. En dat kan alleen als je zelf laat zien wat je graag terug wilt krijgen. Je mag die dingen delen. Het is niet raar, je bent niet de enige.”

Steun aan jongeren
Op www.youngmindacademy.nl is meer informatie te vinden over YOUNG MIND Academy en over manieren om te doneren of in actie te komen.

Bron: Fonds Psychische Gezondheid en Diversion

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen