Zorginnovatie ‘Confectie op maat’ wint Slimmer Leven Challenge

Array

Tijdens de netwerkbijeenkomst Slimmer Leven 2020 vormt de Slimmer Leven Challenge een vast onderdeel op het programma. In deze drukbezochte finale van de derde editie van de Slimmer Leven Challenge kwamen na de pitches Roy Hoeijmakers, Sjoerd Haynes, Laura van den Heuvel, Maud van den Broek en Olmo de Fouw als winnaars uit de bus. Het team bedacht de zorginnovatie ‘Confectie op maat’. Binnen Track 1 van de Slimmer Leven Challenge ontwikkelden de deelnemers de afgelopen maanden innovatieve zorgoplossingen die voor ouderen de kwaliteit van leven verbeteren.

Nieuw was ditmaal Track 2 waarin de bestaande zorginnovatie ‘Medido’ werd verbeterd. Medido heeft potentie, maar er zijn implementatieproblemen die de invoering van deze ‘slimme medicijndoos’ belemmeren.

De Slimmer Leven Challenge ging op 24 februari van start met 190 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, Fontys Hogescholen en het Summa College. Op diverse momenten pitchten zij hun ideeën aan een jury uit de overheid, de zorgwereld, het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Experts uit de praktijk begeleidden hen bij de uitwerking van hun concepten. Tijdens de finale ontving het winnende team een cheque van € 1.500,- en een luchtballonvaart uit handen van Staf Depla, wethouder in de gemeente Eindhoven.

Vijf finalisten

De vijf zorginnovaties die de finale behaalden zijn:

Team ‘Stabilator’
Wanneer een oudere met een rollator een stoep of verhoging op moet, is het lastig om de rollator de stoep op te krijgen zonder uit balans te raken. Daarom heeft deze vernieuwde rollator aan de voorzijde aan beide kanten drie wielen die in een driehoek formatie worden geplaatst. Hierdoor komt de oudere zonder contactverlies met de ondergrond een stoeprand of andere verhoging op en af.

Team ‘Confectie op maat’
Door de inwendige maten van een brede selectie schoenen op te slaan in een database lost dit idee het probleem op van slecht passende schoenen voor zowel ouderen als een breder publiek. Door voeten te scannen met een 3D-scanner kan ‘Confectie op maat’ schoenen vinden en beoordelen of ze goed aansluiten bij de gemeten voet.

Team ‘Onderweg met Kim’
Kim is een zelfstandig spraakgestuurd horloge met informatie over het openbaar vervoer. Kim vertelt een oudere waar hij/zij heen moet, ze helpt hem/haar van A naar B en helpt bij het in- en uitchecken. Zelf reisinformatie opzoeken is niet meer nodig. Bij het noemen van een eindbestemming gaat Kim vervolgens op zoek naar de beste route en begeleidt de gebruiker bij het reizen.

Team ‘Truus’
Truus is een informatiesysteem dat visueel en informatief communiceert tussen de cliënt van de thuiszorg en de verpleging. Truus laat een foto, naam en verwachtte aankomsttijd van de medewerker van de verpleging zien op een scherm bij de cliënt thuis, zoals een telefoon, tablet, televisie of zorgsysteem zoals Viedome. Truus helpt ouderen door het geven van zekerheid, duidelijkheid en veiligheid door op een verbeterde manier informatie uit te wisselen tussen de cliënt en de verpleging.

Team ‘Stop struikelen’
Een sensor die op de voorkant van elke schoen bevestigd kan worden. Deze sensor werkt als een parkeersensor in een auto, hij scant de weg. Wanneer tijdens het lopen een obstakel op de weg ligt, geeft de sensor een signaal door naar een (horloge)bandje. De band trilt, de heftigheid van de trilling is een indicatie voor de afstand ten opzichte van het obstakel. Dit geeft de oudere genoeg tijd om over of rondom het obstakel te lopen.

Hilde Meijs, directeur Summa Zorg: “Ouderen die langer thuis wonen, hebben meer nodig dan zorg alleen. Studenten van het Summa College, Fontys en TU/e hebben in een intensieve samenwerking hele bruikbare en inventieve zorginnovaties uitgewerkt in intensief overleg met bedrijven. De studenten hebben veel geleerd door ieder vanuit eigen invalshoek theorie en praktijk samen te brengen. Vernieuwende ideeën genereren door samenwerking vanuit verschillende expertises is krachtig en smaakt naar meer. Als ik terugkijk op de afgelopen maanden en zie welke zorginnovatie nu gewonnen heeft, dan ben ik trots.”

Slimmer Leven Challenge
De Slimmer Leven Challenge is een zorgcompetitie waarin studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, Fontys Hogescholen en het Summa College samenwerken om snel en soepel zorginnovaties te creëren en te implementeren. Het belangrijkste doel van deze zorginnovaties is zorgen voor een hogere levenskwaliteit voor ouderen die actief, gezond en maatschappelijk betrokken willen blijven. De Slimmer Leven Challenge wordt georganiseerd door de Technische Universiteit Eindhoven, Fontys Hogescholen, het Summa College en de Coöperatie Slimmer Leven 2020. De Slimmer Leven Challenge wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant, TU/e Innovation Lab en Implementation IQ.

Bron: Slimmer Leven 2020

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen