De meest voorkomende ongelukken bij Nederlandse klussers

Array

In de lente- en zomermaanden stropen Nederlanders massaal de mouwen op voor een nieuw klusseizoen. Het doe-het-zelven leidt in huishoudens tot frustraties en ongelukken, maar het zorgt ook voor tevredenheid en trots zodra de klus is geklaard. Online winkelcentrum beslist.nl analyseerde de belangrijkste klustrends en onderzocht bij welke klussen de meeste ongelukken gebeuren.

Uit het zoekgedrag van consumenten op beslist.nl blijkt dat de wintermaanden veelal worden gebruikt voor het plannen van klussen en het uitzoeken van klusspullen. In de lente en zomer worden de grote klussen geklaard, zoals een verbouwing van de badkamer of de tuin. Tijdens de herfst worden woningen winterklaar gemaakt met een nieuwe cv-ketel, verlichting en beveiliging tegen inbraken.

Gevaarlijke hobby
Het klussen gaat gepaard met de nodige risico’s, zo blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Doe-het-zelvers veroorzaken jaarlijks ongeveer 130.000 ongevallen. In ruim 80.000 van de gevallen is een medische behandeling noodzakelijk. De meeste klusslachtoffers vallen op zaterdag, de minste op zondag. Ongeveer de helft van alle klusongevallen vindt plaats in de periode mei tot en met augustus.

De meeste klusongelukken gebeuren tijdens het zagen, boren en schilderen. Een groot deel van de verwondingen wordt veroorzaakt door het snijden aan een cirkelzaag (6%), een val van een ladder (6%) of het snijden aan een hobbymes (5%). Ruim de helft van het letsel ontstaat aan de handen (51%), maar ook het hoofd (11%) en de voeten (10%) zijn kwetsbaar tijdens het klussen.

Help, mijn man is klusser!
Uit een eerder onderzoek* bleek dat vrouwen meestal bepalen wat het eindresultaat moet zijn van een klus, terwijl mannen de meeste arbeid voor hun rekening nemen. Mannen klussen gemiddeld tweemaal zoveel als vrouwen. Mannen zijn dan ook drie keer vaker het slachtoffer van een klusongeval en zij belanden maar liefst vijf keer vaker dan vrouwen op de Spoedeisende Hulp.

Bekijk hier de klus-infographic

Bronnen: Beslist.nl, GoogleTrends, LMR/VeiligheidNL, CBS, *HetGroteKlusonderzoek(Praxis)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen